Info servis

Poslovne vijesti - Analize i istraživanja

DZS: BDP u drugom tromjesečju realno pao za 2,5 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju ove godine bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku potvrđujući time i svoju već ranije objavljenu prvu procjenu.

Opširnije

 

Zbog brodogradilišta bi moglo doći do privremenog smanjenja izvoza

Hrvatska Vlada ima tek nekoliko tjedana za rješavanje problema brodogradilišta, a rezultat toga možda će biti privremeno smanjenje hrvatskog izvoza, izjavio je premijerkin ekonomski savjetnik Borislav Škegro na današnjoj 9. Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

Opširnije

 

DZS: realan rast maloprodaje u kolovozu za 3,9 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz prošle godine nominalno porastao za 4,1 posto, a realno je povećan za 3,9 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Opširnije

 

DZS: nastavljen pad zaliha u industriji

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju kolovoza bile su manje za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Opširnije

 

Ekonomska efikasnost gradova: najbolji Novigrad, Rovinj, Dubrovnik, Zadar

Istraživanje ekonomske efikasnosti gradova u razdoblju od 2004. do 2007. pokazuje da je u skupini gradova do osam tisuća stanovnika najefikasniji Novigrad, u skupni od osam do 15 tisuća stanovnika Rovinj, u skupni gradova 15 do 45 tisuća stanovnika Dubrovnik, a s više od 45 tisuća stanovnika Zadar, istaknuto je na današnjem predstavljanju preliminarnih rezultata istraživanja ekonomske uspješnosti hrvatskih gradova prema ekonomskoj efikasnosti njihovih gospodarstava.

Opširnije

 

GfK: građani oprezni u zaduživanju

Tri četvrtine hrvatskih građana, klijenata banaka, posluje sa samo jednom bankom, u prosjeku koriste tri do četiri bankovna proizvoda, a oprezni su u pogledu zaduživanja, pri čemu njih 70 posto planira smanjiti zaduživanje, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatske.

Opširnije

 

Zbog štrajka u Sloveniji prijevoznici gube dio prihoda

Ukoliko se štrajk carinika u Sloveniji nastavi hrvatski autoprijevoznici će izgubiti znatan dio prihoda u ovom mjesecu, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Marijan Banelli komentirajući štrajk javnih službenika u Sloveniji.

Opširnije

 

Međunarodne pričuve HNB-a u kolovozu 11,4 milijarde eura

Međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke, nakon što su u lipnju i srpnju rasle, u kolovozu se nisu znatnije mijenjale, a njihova je razina od 11,4 milijarde eura bila za 23 posto viša nego na kraju istog mjeseca prošle godine, objavila je središnja banka u zadnjem Biltenu HNB-a.

Opširnije

 

J. Rifkin i N. Christakis na 3. T-HT konferenciji "Znanjem rastemo"

Na trećoj po redu konferenciji T-Hrvatskog telekoma (T-HT) "Znanjem rastemo" američki predavači ekonomist Jeremy Rifkin te liječnik i istraživač društvenih znanosti Nicholas Christakis ukazali su na važnost globalne empatije koju svijet mora dostići da bi opstao te društvenih mreža koje u velikoj mjeri utječu na oblikovanje ljudskih stavova i načina modernog života.

Opširnije

 

Varaždin i ZABA potpisali ugovor za kreditiranje poduzetnika

Grad Varaždin danas je sa Zagrebačkom bankom potpisao ugovor o poslovnoj suradnji u kreditiranju poduzetnika s varaždinskog područja u vrijednosti od tri milijuna kuna.

Opširnije

 

Privatne investicije za izlazak iz recesije

Hrvatska se sporije oporavlja od recesije nego zemlje regije i Europske unije, a za hvatanje priključka s pozitivnim trendovima u okruženju treba potaknuti investicije i to prije svega privatne, jedna je od glavnih poruka konferencije "Dan velikih planova" koja se održava u organizaciji tjednika Lider i Hrvatske udruge poslodavaca.

Opširnije

 

Zagreb: kriza stanogradnje, pad vrijednosti radova

Građevinska poduzeća registrirana na području Grada Zagreba dovršila su tijekom prvog polugodišta ove godine gradnju 423 stana, što je čak 82 posto ili 1.934 stana manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Opširnije

 

Gospodarski optimizam pogurao cijene nafte na najvišu razinu u dva tjedna

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara za barel, nadomak najvišoj razini u dva tjedna, poduprte opreznim optimizmom vezano za snagu američkog gospodarskog oporavka i za prognozu potražnje za energijom.

Opširnije

 

Nepodmirene obveze krajem srpnja 31,3 milijardi kuna

Nepodmirene obveze pravnih osoba i obrtnika u Hrvatskoj su krajem srpnja iznosile 31,3 milijardi kuna, što je za milijardu kuna više nego u mjesecu prije, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji srpanj, veće za 8,4 milijardi kuna ili za 37 posto, pokazuju podaci Financijske agencije.

Opširnije

 

DZS: u kolovozu 0,2 posto manje zaposlenih

U Hrvatskoj je u kolovozu bilo ukupno 1.440.603 zaposlenih, što je 3.248 osoba ili za 0,2 posto manje nego u srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

 

HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji

Čelnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) potpisali su danas sporazum o međusobnoj dugogodišnjoj suradnji s ciljem unaprjeđenja i proširenja daljnjeg zajedničkog rada.

Opširnije

 

PBZ Tjedne analize: u kraćem roku i nadalje nešto jači franak

Jačanje švicarskog franka u najnezavidniju je poziciju dovelo dužnike u Mađarskoj i Poljskoj, dok su u odnosu na te dvije zemlje hrvatski dužnici to osjetili u manjoj mjeri, navode analitičari Privredne banke Zagreb napominjući da se u kraćem roku i nadalje očekuje nešto jači franak, no uz njegovo postupno slabljenje procjenjuje se da će u srednjem roku, primjerice unutar 1-2 godine franak ponovo dosegnuti razine iznad 1,4 franka za euro (oko 5 kuna za franak).

Opširnije

 

Nastavak pada prometa u ugostiteljstvu

U hrvatskom je ugostiteljstvu u prvoj polovici ove godine ostvaren 6,1 posto manji promet nego u istom lanjskom razdoblju odnosno 5,8 milijardi kuna, od čega je 69 posto ili 4 milijarde kuna bilo samo u drugom ovogodišnjem tromjesečju, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

 

Hrvatska i Njemačka na vrhu popisa najvažnijih trgovinskih partnera BiH

Bosna i Hercegovina u prvih osam mjeseci 2010. godine uvezla je iz Hrvatske robe u vrijednosti od 663 milijuna eura što je 15 posto ukupnog uvoza u tu zemlju ostvarenog u ovom razdoblju i ujedno Hrvatsku potvrđuje kao jednog od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera te zemlje, podaci su koje je u petak objavila Agencija za statistiku BiH.

Opširnije

 

Hrvatsko-kineski poslovni forum na ZV-u

Energetika, kemijska industrija, prometna infrastruktura, zaštita okoliša i nove tehnologije samo su neka od područja moguće suradnje hrvatskih i kineskih tvrtki, istaknuto je danas na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu održanom u sklopu 86. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV) na kojem je Kina zemlja partner.

Opširnije

 

HGK: 5. savjetovanje "Luke i plovni putevo-POVA 2010"

Hrvatske morske i riječne luke ove godine bilježe nešto bolje rezultate nego lani, promet putnika i tereta se približava onom iz 2008., a s obzirom da se i na europskom i svjetskom tržištu lučkih usluga situacija poboljšava u Hrvatskoj je potrebno što prije odabrati najbolje projekte za razvoj tog sektora i predložiti ih za financiranje iz fondova EU-a.

Opširnije

 

Raste nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji

Na kraju kolovoza u osječkoj Područnoj službi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je 31.569 nezaposlenih osoba, što je 0,6 posto više nego u srpnju, a za 13,8 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.

Opširnije

 

Dan energetike na JMZV-u

Povezivanje hrvatskog plinskog sustava s europskim, gradnja LNG terminala, izgradnja novih energetskih objekata te tržišna politika cijena, koraci su koji će pomoći Hrvatskoj u pripremi za zajedničko europsko energetsko tržište, rečeno je na "Danu energetike" koji je u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma organiziralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Opširnije

 

Susret hrvatskih, srpskih i makedonskih putničkih agencija na Zlatiboru

Predstavnici Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) boravit će na studijskom putovanju od 8. do 10. listopada na Zlatiboru u Srbiji gdje će na poslovnoj radionici razmjenjivati iskustva i dogovarati moguću suradnju s predstavnicima Nacionalne asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) te Udruge makedonskih turističkih agencija (ATAM), doznaje se iz UHPA-e.

Opširnije

 

Savjetovanje o stanju u tekstilnoj i odjevnoj industriji

Stanje u tekstilnoj i odjevnoj industriji je vrlo teško o čemu govore podaci o padu proizvodnje, otkazivanju narudžbi te padu broja zaposlenih, rečeno je na savjetovanju o mogućnostima i perspektivama tekstilne i odjevne industrije održanom danas u sklopu sajma Dani mode i ljepote na 86. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu.

Opširnije