Info servis

J. Rifkin i N. Christakis na 3. T-HT konferenciji "Znanjem rastemo"

Na trećoj po redu konferenciji T-Hrvatskog telekoma (T-HT) "Znanjem rastemo" američki predavači ekonomist Jeremy Rifkin te liječnik i istraživač društvenih znanosti Nicholas Christakis ukazali su na važnost globalne empatije koju svijet mora dostići da bi opstao te društvenih mreža koje u velikoj mjeri utječu na oblikovanje ljudskih stavova i načina modernog života.

Konferencija je okupila oko 600 sudionika kojima se obratio i predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić naglasivši da im na taj način T-HT daruje znanje koje je općenito važno za svaki zaokret na bolje i što je uz stvaranje dodatne vrijednosti u ovoj situaciji Hrvatskoj posebno potrebno.

Ekonomist i svjetski poznat komentator društvenih zbivanja Jeremy Rifkin naglasio je da je život današnjeg čovječanstva neodrživ jer se zasniva na ovisnosti o nafti i fosilnim gorivima čija se eksploatacija bliži kraju.

S obzirom da broj stanovnika na zemlji raste puno brže nego što se otkrivaju nova nalazišta nafte, te što potražnja za naftom, a time i cijene rastu preko mjere održivosti, i uz već nastale klimatske promjene, smatra da je neminovna propast civilizacije ako se ljudsko ponašanje spram prirode i samog čovjeka ne promijeni.

Stoga poziva na globalnu empatiju u kojem će čovječanstvo međusobno suosjećati, a život i gospodarstvo usmjeravati ka izvorima obnovljive energije koji su svugdje oko nas (sunce, vjetar, oceani, geotermalne vode, poljoprivreda i drugo).

Ta nova energetska revolucija treba se spojiti i umrežiti s komunikacijskom revolucijom, a sve to čini i osnovu njegovog projekta za EU "Treća industrijska revolucija", koji će se, kako je kazao, u nekoliko zemalja EU-a na čelu s Njemačkom početi provoditi u idućih 12 mjeseci.

Projekt se zasniva na pet stupova (utvrditi obnovljive izvore energije, prikupljanje te energije, a onda njeno skladištenje, umrežavanje i distribucija) koje treba provesti suradnjom javnog i privatnog sektora. To, među ostalim, znači i promjenu zgrada, koje moraju proizvoditi vlastitu energiju, te prehrambene industrije, koju je, posebno govedine, označio jednom od većih zagađivača i najvećim izvorom klimatskih promjena.

Hrvatskoj je u svjetlu skorog ulaska u EU poručio da može biti predvodnik u regiji, te njegov navedeni koncept itekako primjeniti kroz turizam i hotele s obzirom da ima dovoljno i sunca, i more, i vjetra i dosta poljoprivrednih površina.

Drugi predavač, liječnik i istraživač društvenih fenomena, posebno društvenih mreža i grupa Nicholas Christakis naglasio je da Hrvatska, koliko zna, dobro prati i sudjeluje u društvenim trendovima.

Istaknuo je da ljudi stvaranjem društvenih veza, pa i preko mreža poput Facebooka i drugih, žele međusobno utjecati jedni na druge te time pokušati pozitivno utjecati na čovječanstvo.

To se, smatra, može primijeniti i u poslovnom svijetu, jer tzv. povezujući život (što je naziv i njegove knjige "Connected" ili "Povezan") putem društvenih mreža i grupa može pridonijeti obrazovanju te boljoj produktivnosti.



Hina