Info servis

Zabrinutosti u vezi oporavka pritisnule europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli, pogođeni padom cijena dionica u rudarskom i bankovnom sektoru zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi globalnog gospodarskog oporavka.

Londonski indeks Ftse oslabio je u takvim okolnostima 0,18 posto, na 5.536 bodova, a i frankfurtski indeks DAX oslabio je u približno istom postotku, kliznuvši na 6.174 boda.

"Nalazimo se u situaciji nastavljene neizvjesnosti u vezi prognozi za gospodarstvo", kazao je Richard Jeffrey iz Cazenove Capital Managementa u Londonu.

U takvom ozračju zabilježene su veće prodaje rudarskih dionica zbog zabrinutosti ulagača da će sporiji gospodarski oporavak pogoditi globalnu potražnju za sirovinama. To je spustilo cijene dionica Kazakhmysa, Antofagaste, Anglo Americana i Vedanta Resourcesa u rasponu od 1,2 do 3,5 posto.

Među razlozima za loše raspoloženje ulagači navode i zabrinutosti u vezi zemalja na rubu eurozone. Španjolska bi danas trebala predstaviti proračun za 2011., koji bi trebao potvrditi rezove u državnoj potrošnji i vjerojatno povećanje poreza na bogatstvo sa ciljem rezanja proračunskog manjka.

Bankovne dionice također su bile gubitnici. Dionice Bank of Ireland oslabjele su pet posto, a pridružili su joj se Barclays, Credite Suisse i Deutsche Bank, čije su dionice pojeftinile između 1,2 i 2,1 posto.

Od pojedinačnih gubitnika isticala se pak dionica farmaceutske tvrtke Merck nakon što su europski regulatori odbili dati odobrenje za njezin lijek za multiplu sklerozu. Merckova je dionica nakon toga potonula 9,6 posto.

Od vijesti iz gospodarstva izdvaja se podatak o neočekivanom poboljšanju poslovnog povjerenja u Njemačkoj u rujnu. Iako je takva vijest nakratko ograničila pad indeksa, ozračje je ostalo više-manje pesimistično.

Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei oslabio je gotovo jedan posto, na 9.471 bod.



Hina