Info servis

Brazilski Petrobras prikupio 70 milijardi dolara u najvećem IPO-u u povijesti

Brazilska državna naftna kompanija Petrobras prikupila je u četvrtak 70 milijardi dolara u najvećoj početnoj javnoj ponudi dionica u povijesti, koja će toj tvrtki pružiti potrebnu financijsku snagu za realizaciju plana eksploatacije ogromnih naftnih rezervi u brazilskim teritorijalnim vodama.

Ta je tvrtka sa sjedištem u Rio de Janeiru priopćila da je prodala 1,87 milijardi novih povlaštenih dionica po cijeni od 26,30 brazilskih reala, dok je novih redovnih dionica po cijeni od 29,65 reala prodano 2,4 milijarde.

Ta rekordna prodaja, veća nego što je tvrtka prvotno planirala ali ipak manja od ciljanog maksimuma navedenog u prijavi, ubilježila je ukupnu potražnju u visini 87 milijardi dolara, od čega 57 milijardi dolara od postojećih dioničara, te 30 milijardi od institucionalnih ulagača.

Petrobrasu je svježa gotovina potrebna za razvoj ogromnih naftnih rezervi u teritorijalnim vodama nedaleko južne obale Brazila, koje se procjenjuju na više od 50 milijardi barela sirove nafte.

Plan eksploatacije predviđa izdvajanje u visini 224 milijarde dolara za razdoblje od 2010.-2014. a njegovom bi realizacijom Petrobrasova proizvodnja mogla nadmašiti one najvećih svjetskih privatnih naftnih tvrtki ExxonMobila i Chevrona, te preobraziti Brazil u vodećeg svjetskog izvoznika energenata.

Ogroman interes ulagača za jedno od najvećih svjetskih naftnih nalazišta u posljednjih nekoliko desetljeća nadjačao je zabrinutost zbog rastućeg udjela države u poslovanju te tvrtke, koja je uzrokovala pad vrijednosti najtraženijih povlaštenih dionica te kompanije u ovoj godini za 27 posto.Hina