Info servis

Zadar: prosvjed radnika Tankerkomerca

Zbog višemjesečne neisplate plaća danas je stotinjak radnika zadarskog Tankerkomerca prosvjedovalo ispred zgrade tvrtke.

Unatoč obećanjima Uprave da će potraživanja radnika biti podmirena to se nije dogodilo, pa dio radnika nije primio plaće od pet mjeseci do čak 11 mjeseci.

Također nisu isplaćene ni otpremnine otpuštenim radnicima, pa je dug Uprave prema radnicima dosegnuo desetak milijuna kuna, rečeno je na prosvjedu.

Ovakvo je stanje neodrživo, poručio je sindikalni povjerenik Branko Begonja, dodavši kako tvrtka samo njemu duguje 40.000 kuna, te da ne zna kako bi preživio da se usput ne bavi i turizmom.

Radnike ljuti i selektivna isplata plaća jer se dugovi prvo isplaćuju zaposlenima u matičnoj tvrtki, a radnici poduzeća kćeri - Maritune, Pršutane Posedarje i Donat boats-a, još nisu dobili ništa.

Ako Uprava uskoro ne isplati dugove, Savez samostalnih sindikata Hrvatske poduzet će sve zakonom dopuštene industrijske akcije, poručeno je s prosvjeda.

Zadarski Tankerkomerc, tvrtka za trgovinu, turizam i usluge, prošlu je godinu završila s neto dobiti od 3,7 milijuna kuna, a skupština tvrtke nedavno je odlučila da se ta dobit rasporedi u zadržanu dobit.

No, podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je grupa Tankerkomerc u tom razdoblju ostvarila gubitak od 39,7 milijuna kuna.

Tvrtka ima poteškoća s likvidnošću koje su u prvih šest mjeseci rezultirale i blokadama, navela je uprava tvrtke u izvješću koje je još ranije objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Uz tvrtku maticu, Tankerkomerc, konsolidirano financijsko izvješće se odnosi i na pet ovisnih društava - Pršutana, Marituna, Donat boats, Motomarina servis i Tankremont.



Hina