Info servis

Savjetovanje o stanju u tekstilnoj i odjevnoj industriji

Stanje u tekstilnoj i odjevnoj industriji je vrlo teško o čemu govore podaci o padu proizvodnje, otkazivanju narudžbi te padu broja zaposlenih, rečeno je na savjetovanju o mogućnostima i perspektivama tekstilne i odjevne industrije održanom danas u sklopu sajma Dani mode i ljepote na 86. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu.

Mirjana Gambiroža Jukić iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističe kako danas u tekstilnoj i odjevnoj industriji u Hrvatskoj radi ukupno 21.441 radnik, narudžbe se otkazuju u zadnji tren, a svaki mjeseci od kada je počela svjetska gospodarska kriza gotovo sto radnika ostaje bez posla.

Rezultat je to prvenstveno manjih narudžbi, manje prodaje na domaćem i inozemnom tržištu, ističe Gambiroža Jukić.

No napominje kako unatoč tome postoji zdrava grupa tekstilnih i odjevnih tvrtki koje su sinergijom vlastitog znanja, tehnologije te korištenjem potpora Ministarstva gospodarstva uspjele obnoviti tehnologiju, našle nove kanale distribucije i uspjele naći svoje mjesto na tržištu.

Gambiroža Jukić je istaknula kako je država sa svoje strane učinila jako puno, posebice tu misli na potpore Ministarstva gospodarstva.

U pet godina dodijeljeno je 300 milijuna kuna potpora, što je manje od njihovih potreba no ipak je značajno, kaže.

Mišljenja je kako bez vizije, bez novih znanja i edukacije rukovodstva u smislu novih naprednih načina tehnoloških procesa te bez širine pogleda tržišta tvrtke neće moći opstati.

Na savjetovanju je istaknuto kako tržište karakterizira promjena i dinamičnost te se tvrtke zbog toga moraju stalno prilagođavati ukoliko žele zadržati dio tržišnog kolača.

Nužna je također suradnja industrije sa Tekstilno-tehnološkim fakultetom kako bi se njegov znanstveni potencijal koristio u rješavanju razvojnih, proizvodnih i tehnoloških problema.



Hina