Info servis

WTO prognozira rekordan rast globalne trgovine u 2010.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u ponedjeljak je podigla prognoze za trgovinske aktivnosti i sada očekuje rast trgovine u 2010. u visini 13,5 posto, što bi bio rekordan godišnji rast i osjetno viši u usporedbi s prvotno prognoziranih 10 posto.

"Nakon bržeg od očekivanog oporavka globalnih trgovinskih tokova u dosadašnjem tijeku godine, ekonomisti WTO-a revidirali su naviše projekcije rasta globalne trgovine u 2010. na 13,5 posto", navodi se u priopćenju te trgovinske organizacije.

Takve prognoze ukazuju na snažan oporavak u odnosu na 2009. kada je zabilježen oštar pad trgovine, za čak 12,2 posto, pod pritiskom pada izvoza koji je pogodilo gospodarsko usporavanje. Time bi se više nego nadoknadilo izgubljeno tijekom krize.

"To bi bio najbrži rast trgovine na godišnjoj razini otkako se prikupljaju trgovinski podaci u posljednjih 60 godina", navodi se dalje u priopćenju WTO-a.

"Takav skok trgovinske razmjene omogućio bi izlazak iz bolne gospodarske recesije i mogao bi ljudima osigurati brži povratak na posao", kazao je glavni direktor WTO-a Pascal Lamy.

Ekonomisti u WTO-u sada očekuju da će rast robnog izvoza iz razvijenih gospodarstava porasti za 11,5 posto, što znači da će gotovo nadoknaditi snažan pad od 15,3 posto u 2009. Te su prognoze rasta također znatno više u odnosu na 7,5 posto koliko su u ožujku procijenili ekonomisti.

U ostatku svijeta rast izvoza trebao bi dosegnuti 16,5 posto, što je značajan oporavak nakon pada od 7,8 posto u 2009. Usporedbe radi, u ožujku su ekonomisti očekivali rast od 11 posto.

Rast obujma trgovine bio je posebno izrazit u prvoj polovini 2010., kada su se i razvijene i zemlje u razvoju izvlačile iz najteže krize od Drugog svjetskog rata.

U tom je razdoblju izvoz uvećan za 25 posto, predvođen rastom gospodarskih divova u nastajanju, podaci su WTO-a objavljeni 1. rujna. Kineski izvoz u drugom je tromjesečju, prema istim podacima, poskočio 41 posto, a indijski za trećinu.

U WTO-u ipak upozoravaju na usporavanje rasta proizvodnje u drugoj polovini godine zbog završetka programa državnih poticaja uvedenih radi poticanja gospodarskog oporavka, kao i zbog usporavanja procesa obnavljanja zaliha u kompanijama.



Hina