Info servis

Proizvođači hrane i pića poduprli europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti dobitnicima u sektoru proizvodnje hrane i pića, a podrška im je stizala i iz sektora rudarskih kompanija i banaka.

Londonski indeks Ftse ojačao je 1,16 posto, na 5.572 boda. Frankfurtski indeks DAX bio je na dobitku od oko 0,5 posto, popevši se na 6.242 boda.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru hrane i pića, u kojem su pripadnici u prosjeku zabilježili rast cijena dionica od 1,2 posto. Po dobitcima se isticao Suedzucker, najveći europski proizvođač šećera, sa skokom cijena dionica od 3,4 posto nakon što je izvijestio o 5-postotnom rastu polugodišnjih prihoda.

Danski proizvođač hrane i enzima Danisco zabilježio je rast cijena dionica od 1,9 posto pred objavu tromjesečnih rezultata poslovanja u utorak. AB Inbev, Associated British Foods i Danone zabilježili su rast cijena dionica od 1,2 do 1,5 posto.

Analitičari kažu da će se indeksi ipak nastaviti kretati u oba smjera.

"U osnovi dionice nisu skupe, što daje podršku indeksima. S druge strane, razdoblja održivog rasta još nema. Tržište se kreće u oba smjera, što bi se moglo održati kroz još neko vrijeme", kazao je Luc Van Hecka, glavni ekonomsti u KBC Securitiesu.

Bankovne dionice su također ojačale, pri čemu su one Barclaysa, Lloydsa, Royal Bank of Scotlanda i Credit Agricolea bile na dobitku od 0,8 do 1,4 posto. Iznimka su bile grčke banke, čije su dionice oslabjele za 1,9 posto. Razlog su vjerojatne odgode provjera izdržljivosti za jesen, kako su kazali izvori u grčkoj središnjoj banci.

Rudarske dionice dobile su na vrijednosti zahvaljujući rastu cijena kovina, poglavito zlata koje je dosegnulo rekordnu cijenu jer se očekuje da će američke kamatne stope ostati rekordno niske. Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Eurasian Natural Resources Corporation, Rio Tinto i Xstrata zabilježili su rast cijena dionica u rasponu od 1,1 do 1,7 posto.

Tokijska burza danas nije radila zbog blagdana.



Hina