Info servis

HT: ugovor s FER-om vrijedan 6 milijuna kuna i nagrade za najbolje mobilne aplikacije

Hrvatski telekom (HT) potpisao je danas ugovor o petogodišnjoj suradnji s zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) vrijedan 6 milijuna kuna, te je dodijelio nagrade ukupne vrijednosti 247 tisuća kuna za najbolje inovativne mobilne aplikacije odabrane na prvom HT-ovom natječaju "Budi kreaTivan".

Okvirni ugovor o suradnji na znanstveno-istraživačkoj i razvojnoj djelatnosti potpisali su predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić i dekan FER-a Vedran Mornar, pri čemu su obojica naglasili važnost suradnje za obje strane i akademsku zajednicu u cjelini.

Cilj ugovora je promocija prijenosa znanja i ideja između znanosti i gospodarstva unutar specifičnih projekata, i to kroz praćenje nadarenih studenata, provedbu specijalističkih programa, sudjelovanje stručnjaka HT-a kao stalnih predavača i gostiju predavača na FER-u i dr.

HT će i dalje dodijeljivati nagrade najboljim studentima te ih podupirati na međunarodnim stručnim studentskim natjecanjima, dok će FER izrađivati projekte, studije i elaborate za potrebe HT-a te obrazovati zaposlenike HT-a na području novih tehnologija.

To je ujedno nastavak suradnje HT-a i FER-a započete 2006., od kada je u sklopu prvog ugovora u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna realizirano 85 posto planiranih mogućnosti, ističu iz HT-a.

Napominju da su, osim s FER-om, višegodišnju suradnju uspostavili i sa zagrebačkim Pravnim fakultetom te da slično planiraju s još nekim fakultetima i sveučilištima.

Na današnjoj dodjeli nagrada za nabolje mobilne aplikacije u sjedištu HT-a istaknuto je kako je na natječaj objavljen u travnju ove godine stiglo ukupno 75 radova, od kojih je s iznosima od dvije do 98 tisuća kuna nagrađeno njih deset u tri kategorije.

Najvredniju nagradu od 98 tisuća kuna u kategoriji "Prototip aplikacije" dobio je Krunoslav Leljak iz Zagreba za aplikaciju "HR Caller ID" koja identificira nepoznatog pozivatelja odnosno pošiljatelja SMS-a.

Ostale dvije kategorije u natječaju za aplikacije bile su "Koncept aplikacije" i "Pogled u budućnost", a većina nagrađenih aplikacija, kako je kazao Bojan Mušćet iz HT-a, bavi se temama prometa i telefonskog imenika, igrica te drugih usluga koje olakšavaju dnevne aktivnosti.

Najbolje radove na tom natječaju izabrao je stručni žiri po kriteriju inovativnosti, privlačnosti, upotrebljivosti u svakodnevnom životu te tržišnog potencijala, objasnio je direktor HT-ovog odjela za razvoj proizvoda za privatne korisnike Ivan Skender.Hina