Info servis

Uzlet europskih burzovnih indeksa zbog Basela i Kine

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, predvođeni bankovnim dionicama koje su dobile na vrijednosti nakon što su se umirile bojazni vezane uz donošenje novih pravila o visini bankovnog kapitala, a dobitke je ostvario i rudarski sektor temeljem optimističnih podataka iz Kine.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima ojačao gotovo 1,1 posto, na 5.560 bodova. Frankfurtski indeks DAX posto bio je na dobitku od 0,9 posto, popevši se na 6.270 bodova.

Globalni bankovni sektor konačno je odahnuo nakon što su u nedjelju globalni regulatori u Baselu postigli dogovor o potrebnoj razini kapitala, umirivši zabrinutosti koje se posljednjih dana pritiskale dionice toga sektora.

"Banke su strahovale da će još morati povećavati razine kapitala i da će to morati učiniti u kratkom roku", kazala je Felicity Smith, upraviteljica fond u Beldam Asset Managementu.

"Ipak, nisu sve opasnosti nestale, jer ako se gubitci zbog loših zajmova ponovno povećaju, mnoge će banke i dalje morati povećati razine kapitala. No, sada ulagači barem znaju o kakvim je zahtjevima riječ".

Novi set pravila Basel III od banaka će zahtijevati da omjer najkvalitetnijeg kapitala i ukupne imovine, koja uključuje sve rizike, iznosi sedam posto, nasuprot ranijih dva posto. Isto tako, bankama će biti omogućeno dovoljno dugo razdoblje za prilagodbu novim pravilima, što je umirilo strahove da će zajmodavci morati ubrzano prikupljati kapital.

Od dobitnika među bankama bili su Standard Chartered, HSBC, Societe Generale i Credite Agricole, čije su dionice poskočile između 2,4 i 6,7 posto.

Ojačale su i dionice rudarskih kompanija nakon što su kineski podaci o rastu industrijske proizvodnje u kolovozu nadmašili očekivanja. Poticaj dionicama pružio je i rast cijena bakra uslijed očekivanja rasta potražnje za sirovinama.

Tako su dionice BHP Billitona, Rio Tinta, Xstrate i ENRC-a ojačale između dva i 3,2 posto.

Dobrom raspoloženju pridonijele su i najnovije privremene gospodarske prognoze Europske komisije prema kojima bi gospodarstvo eurozone ove godine trebala porasti po gotovo dvostruko većoj stopi nego što se prvotno procjenjivalo, poglavito zahvaljujući snažnom uzletu njemačkog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je ojačao 0,9 posto, na 9.321 bod.



Hina