Info servis

Oporavak svjetskog gospodarstva usporava

Oporavak svjetskog gospodarstva usporava snažnije no što se očekivalo i vlade će možda morati posegnuti za novim poticajima, upozorila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U skupini sedam vodećih industrijskih gospodarstava svijeta G7 rast bi u drugoj polovini godine mogao usporiti, uz godišnju stopu rasta od 1,5 posto, navodi OECD u preliminarnoj procjeni.

U svibanjskoj procjeni OECD je prognozirao rast u drugoj polovini ove godine u visini 1,75 posto.

Pritom bi SAD u trećem tromjesečju mogao zabilježiti stopu rasta od 2,0 posto, te od 1,2 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca, procjenjuju u OECD-u.

Eurozona bi na temelju prosječne vrijednosti tri najveće članice, Njemačke, Francuske i Italije, mogla zabilježiti rast u visini 0,4 posto u tekućem tromjesečju, koji bi u posljednja tri mjeseca trebao blago ubrzati na 0,6 posto.

U Japanu bi aktivnosti trebale porasti za 0,6 posto u trećem tromjesečju i potom neznatno ubrzati na 0,7 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca, prognozira OECD.

Pritom u organizaciji ističu da su njihove procjene obavijene 'velikom neizvjesnošću' i da i dalje nije jasno odražava li usporavanje privremene faktore ili ukazuje na dublja ograničenja.

"Nedavni visoko frekventni pokazatelji ukazuju na usporavanje tempa oporavka svjetskog gospodarstva koje je nešto izraženije no što se očekivalo", priopćeno je iz te međunarodne organizacije.

Bude li trend ograničenog trajanja, vlade bi na nekoliko mjeseci trebale povući potporu i istodobno nastaviti kresati javnu potrošnju.

Ako pak trend usporavanja rasta potraje dulje vrijeme, vlade bi mogle pojačati poticajne mjere, pri čemu bi, primjerice, središnje banke mogle nastaviti kupovati korporativne obveznice i zadržati ključne kamatne stope nadomak nuli.

Ako to javne financije dopuštaju, planirani proračunski rezovi mogu se i odgoditi, ističe se u izvješću OECD-a.

U predstojećim mjesecima osobnu potrošnju, glavni motor rasta u mnogim razvijenim gospodarstvima, mogla bi zakočiti nezaposlenost i pad cijena nekretnina, a slabo gospodarstvo i neizvjesnost na tržištima državnih obveznica mogli bi nepovoljno utjecati na financijski sustav i rast osobne potražnje, upozorava OECD.

S druge strane, oslonac za svjetsko gospodarstvo mogao bi biti snažan rast dobiti kompanija i stabilizirani opći financijski uvjeti, dodaje se u priopćenju.



Hina