Info servis

WTO: rast svjetske trgovine za 25 posto u prvom polugodištu

Vrijednost svjetske trgovine nastavila se snažno oporavljati u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, porastavši za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz snažan doprinos gospodarstava u nastajanju, objavila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Iako trgovina obično raste i pada po znatno većim stopama nego cjelokupno gospodarstvo, najnovije brojke WTO-a potvrđuju snagu globalnog oporavka u prvoj polovini godine.

Vrijednost globalnog izvoza industrijskih roba, iskazana prema sadašnjem tečaju dolara a bez usklađivanja s inflacijom, u drugom je tromjesečju uvećana za 25,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 25,7-postotnog rasta u prvom tromjesečju, objavio je WTO.

Iz toga proizlazi da je vrijednost svjetske trgovine u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uvećana za oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no i dalje je ispod najviših razina zabilježenih sredinom 2008.

Rast u drugom tromjesečju u Rusiji i ostalim bivšim zemljama Sovjetskog saveza iznosio je čak 43,9 posto a u Aziji 37,5 posto.

Čak i Sjeverna Amerika, uključujući Meksiko, pokazali su veću stopu rasta u usporedbi s onom globalnom, zabilježivši rast izvoza u visini 28,5 posto, dok je rast europskog izvoza iznosio svega 13,2 posto.

WTO-ova statistika temelji se na mjesečnim podacima iz približno 70 gospodarstava na koja otpada 90 posto ukupne svjetske trgovine. Pokazuju da je trgovina industrijskim robama u travnju i svibnju pala, da bi u lipnju porasla, no te su brojke podložne velikim oscilacijama zbog sezonskih čimbenika s kojima nisu usklađene.

Globalni izvoz u drugom je tromjesečju uvećan sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje, objavio je nadalje WTO.

Vrijednost globalnog izvoza u 2009. je smanjena za 23 posto i bila je u visini 12.150 milijardi dolara.

WTO procjenjuje da će obujam trgovine u ovoj godini porasti za 10 posto nakon smanjenja od 12 posto u 2009.



Hina