Info servis

Austrijska Hypo banka utrostručila gubitak u prvom polugodištu

Austrijska nacionalizirana banka Hypo Group Alpe Adria u petak je izvijestila da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećala neto gubitak na 499 milijuna eura, u usporedbi s gubitkom od 162 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine.

Takav rezultat uglavnom se pripisuje rezervacijama za kreditne rizike koje su u prvih šest mjeseci gotovo udvostručene u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosile su 667 milijuna eura, navodi se u bančinom priopćenju.

Obujam nenaplativih zajmova u promatranom je razdoblju poskočio na 8,27 milijardi eura, navode u banci.

Neto prihodi od kamata u prvih su šest mjeseci uvećani 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 447 milijuna eura, objavila je nadalje banka.

"Dubinskom analizom kreditnog portfelja ustanovljeno je da je iznos od 667 milijuna eura, koliko su iznosile rezervacije za loše kredite, prouzročio gubitak od 499 milijuna eura, unatoč pozitivnom operativnom rezultatu", kazao je čelnik banke Gottwald Kranebitter, kojeg je na čelnu dužnost u travnju 2010. imenovala austrijska vlada nakon što je banku nacionalizirala krajem prošle godine.

Unatoč otežanom okruženju u prvih su šest mjeseci depoziti bančinih klijenata uvećani za 300 milijuna eura, stoji nadalje u izvješću.

"Unatoč teškom poslovnom okruženju konsolidirali smo bazu klijenata na 1,2 milijuna. Broj klijenata ponajviše je porastao u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Banka je povećala depozite klijenata u prvom polugodištu za 300 milijuna eura", kazao je Kranebitter.

On očekuje da će bančine rezervacije za loše zajmove u 2010. dosegnuti iznos od oko milijardu eura, a napominje i da banka ostaje pri ranijem cilju da od iduće godine ponovno posluje s dobiti.

"Naš jasan cilj je ostvariti uravnoteženi rezultat u poslovanju u 2011.", kazao je Kranebitter.

Hina