Info servis

OTP banka: neto dobit u šest mjeseci manja za 36 posto

OTP banka Hrvatska u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 32,85 milijuna kuna neto dobiti, što je za 36 posto manja dobit nego u istom razdoblju prošle godine, objavili su danas iz te banke iz koje smanjenje dobiti objašnjavaju znatno većim rezervacijama za kreditne rizike.

Kako se navodi u priopćenju OTP banke, u prvom su polugodištu ove godine neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada na razini prethodne godine, dok prihodi od kupoprodaje deviza bilježe rast za 12 posto.

Do kraja lipnja OTP banka je zabilježila rast ukupnih depozita za 6 posto u odnosu na kraj lipnja prošle godine, pri čemu su depoziti građana porasli za 8,6 posto. Krediti građanima pali su za 0,2 posto u odnosu na zadnji dan lipnja prošle godine.

Također se ističe da je operativni rezultat banke prije rezervacija poboljšan za 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Smanjivanje dobiti posljedica je znatno većih rezervacija za kreditne rizike. Rezervacije za kreditne rizike dvostruko su veće nego u 2009. godini. Rast rezervacija posljedica je teškoća koje klijenti imaju u servisiranju duga. One su najčešće uzrokovane smanjivanjem ili gubitkom prihoda korisnika kredita", naglašavaju iz OTP banke.

Najveće je pogoršanje zabilježeno u servisiranju potrošačkih kredita, a u OTP banci procjenjuju da bi mogući godišnji trošak rizika tih kredita mogao doseći i do četiri posto.

Ostali kreditni proizvodi, kao i krediti poduzećima za sada imaju znatno niže troškove kreditnih rizika.

"Budući da nema razloga očekivati da bi se gospodarska situacija u drugoj polovici godine mogla značajno poboljšati, očekujemo da će trošak kreditnih rizika u drugoj polovici godine i dalje biti visok te da će dobit u 2010. slijediti trend iz prvog polugodišta", naglašavaju iz OTP banke i ističu da kod ocjenjivanja potrebnih rezervacija strogo primjenjuju načela konzervativnog računovodstva.



Hina