Info servis

Oporavak američke valute

Najnoviji američki gospodarski pokazatelji, koji upućuju na oporavak aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu, prošloga su tjedna pomogli jačanju američkog dolara u odnosu na najvažnije svjetske valute.

Euro je u tome razdoblju oslabio za više od dva posto prema dolaru, spustivši se na 1,1274 dolara, najnižu razinu u zadnja dva tjedna. Potonuo je i jedan posto prema jenu, tako da stoji 135,3 jena. Istodobno, dolar je porastao i prema jenu, 1,13 posto, na 120,08 jena, najvišu razinu u zadnja tri mjeseca.

Nakon početnog jačanja eura po objavi indeksa poslovne optimističnosti u Njemačkoj za srpanj, koji je porastao treći mjesec za redom, dolar je nadoknadio gubitke te počeo rasti prema euru. "Svakako postoji određeni poticaj u terminima kratkoročnog oporavka američke valute. U najmanju ruku, vjerujem da ćemo ovoga tjedna imati podršku dobrih gospodarskih pokazatelja", kazao je početkom tjedna Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Credit Agricole Indosuez. "Uvjeti u kojima jačaju cijene dionica pozitivniji su za dolar nego euro".

Američko gospodarstvo u drugom je ovogodišnjem tromjesečju poraslo po stopi od 2,4 posto. Možda još važniji podatak što se tiče gospodarstva jest najnoviji tjedni podatak o broju nezaposlenih u SAD-u. Broj novih zahtjeva za naknadu u vrijeme nezaposlenosti neočekivano je smanjen u prethodnome tjednu, i to na najnižu razinu od veljače. "Broj zahtjeva za naknade već je dva tjedna za redom ispod 400.000 i mislim da je to signal promjene. Mislio sam da će biti bliže brojci od 420.000, no pogriješio sam", kazao je Joseph LaVorgna, ekonomist pri Deutsche Bank Securities u New Yorku..

U svakom slučaju, općenito su američki gospodarski pokazatelji u oštroj suprotnosti s onima u eurozoni. Europska komisija izvijestila je da su gospodarska očekivanja ponovno smanjena u srpnju, nakon relativne stabilnosti u razdoblju od travnja do lipnja. Francuska stopa nezaposlenosti porasla je u srpnju na 9,5 posto, na najvišu razinu u protekle tri godine. Također, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) objavila je da je snizila procjene rasta gospodarstva eurozone u 2004. s 2,4 na 2,0 posto.

Hina