Info servis

Rast američkog BDP-a nije smanjio oprez ulagača

Relativno dobri američki gospodarski pokazatelji potaknuli su nade ulagača da nastupa snažniji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. No, i dalje velika otpuštanja radnika u američkim kompanijama drže ih na oprezu, zbog čega je većina svjetskih burzovnih indeksa protekloga tjedna zabilježila gubitak.

Njujorški Dow Jones indeks u tome je razdoblju oslabio 1,4 posto, na 9.153 boda. Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,9 posto, na 1.715 bodova. U srpnju je, pak, vrijednost Dow Jonesa skočila 2,7 posto, dok je Nasdaq ojačao gotovo sedam posto, dosegnuvši 1.735 bodova.

Rast američkog gospodarstva za neočekivano visokih 2,4 posto potaknuo je uvjerenje ulagača, opreznih tijekom cijeloga tjedna, da je snažni oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva na putu. No, to nije bilo dovoljno da se održi rast cijena dionica. Naime, početkom tjedna tržište dionica zadobilo je težak udarac nakon što je objavljeno da je povjerenje američkih potrošača u srpnju palo, a očekivalo se da poraste. Dodatno, sudionike je zabrinulo i nastavljeno smanjivanje broja zaposlenika u američkom kompanijama, šesti mjesec za redom. To ih upućuje na zaključak da veća produktivnost nije praćena i većom tržišnom potražnjom. Nastavljen pad cijena američkih obveznica također ih je držao na oprezu, jer prinosi po tim vrijednosnim papirima dosežu najvišu razinu u proteklih osam mjeseci, što bi moglo potaknuti povlačenje kapitala s tržišta dionica u obveznice.

"Povjerenje američkih potrošača uzrujalo je ulagače, a prinos na desetogodišnje obveznice američke vlade u visini četiri posto predstavlja određenu konkurenciju dionicama", kazao je Michael Vogelzang, predsjednik uprave Boston Advisorsa. "Pribrojite tome i činjenicu da se tržište dionica oporavilo 25 posto od svojih najnižih razina i onda je teško očekivati daljnji rast cijena dionica", dodao je.

Na europskim tržištima burzovni indeksi su se različito kretali. Londonski Ftse indeks oslabio je prošloga tjedna 0,8 posto, na 4.098 bodova. Frankfurtski DAX je, pak, porastao 2,5 posto, na 3.438 bodova.

Indeks poslovne optimističnosti njemačkog Ifo instituta porastao je treći mjesec za redom, što se smatra znakom mogućeg gospodarskog oporavka njemačkog gospodarstva kasnije tijekom godine. "Najbolje što se može reći za gospodarstvo eurozone jest kako se čini da pronalazi svoje temelje", ocjenjuje glavni europski ekonomist Bear Stearnsa, David Brown. "Apsolutno nema smisla tvrditi da će svaki čas krenuti putem snažnog rasta, no ne čini se ni da se kreće unatrag. Najgore je možda prošlo", kaže on.

Stratezi tvrde da kontinuirani znaci stabilizacije, te u nekim slučajevima i poboljšanja korporativnih dobiti zasad pomažu održati raspoloženje na tržištima stabilnim, no upozoravaju da će ulagači biti jako razočarani ne dođe li do, makar i marginalnog, rasta prihoda u drugoj polovini godine. "S većim dijelom europskih izviješća o dobiti već iza nas, opća je slika ipak pozitivna budući je restrukturiranje pomoglo tvrtkama u ostvarivanju višeg profita", kaže Philippe Lecoq iz Ofivalmoa, francuskog ulagačkog fonda. "Oporavak prihoda, pa makar i slabašan, trebao bi pomoći tržištima da nakon kraja sezone izvještavanja dodatno ostvare dobitke".

Nikkei indeks Tokijske burze prošloga je tjedna oslabio 0,4 posto, na 9.611 bodova.

Hina