Info servis

MOMPS: tri nova programa poticanja poduzetništva mladih i žena, vrijedna 50 milijuna kuna

Ministarstvo za obrt, srednje i malo poduzetništvo (MOMPS), u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave te drugim partnerskim institucijama, uložit će ukupno 50 milijuna kuna u poticanje i promoviranje poduzetništva mladih i žena, te poduzetnika početnika.

O tri nova programa - poticanja i promicanja poduzetništva mladih do 30 godina u 2003., poticanja i promicanja poduzetništva žena u ovoj godini i programu za poduzetnike početnike izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare resorni ministar Željko Pecek.

Istaknuo je da su u središtu tri nova programa oni koji tek žele započeti posao ili otvaraju obrt, trgovačko društvo ili zadrugu, a da je dodatni naglasak tih programa stavljen na mlade do 30 godina i žene poduzetnice, odnosno na ona društva gdje su žene većinski vlasnici. Cilj je MOMSP-a i poticanje veće zastupljenosti žena u domaćem malom gospodarstvu.

Kreditne linije za žene i mlade ostvarit će se u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave, odnosno udruživanjem sredstva sa županijama, bez sudjelovanja banaka. Vrijeme obrade kredita, bez administrativne procedure u banci, trajat će do 15 dana, a odlučujući uvjet za odobrenje kredita neće biti vrijednost hipoteke, već kvaliteta poslovnog plana. Obrada kredita obavljat će se na razini lokalne samouprave (kao i u programu "Poduzetnik"), a riječ je o kreditima na poček od dvije godine s kamatnom stopom od dva posto i rokom otplate 10 godina.

Napominjući da se već javljaju zainteresirane županije, Pecek je najavio da će se sutra, zajedno s ministrom financija Matom Crkvencem, u Bjelovaru sastati sa koprivničkim, bjelovarskim, osječkim i virovitičkim županima. Prve potpise na ugovore sa pojednim županijama očekuje za tjedan dana.

Program za poduzetnike početnike sastoji se od izobrazbe kroz seminare, novčanih poticaja za olakšavanje početka poslovanja, sufinanciranja izrade poslovnog plana, subvencija troškova naknada za kredite, te novčanih poticaja za osiguravanje stručne pomoći u obliku mentorstva.

Pecek je naveo i pomoćne mjere koje je njegovo ministarstvo poduzelo, kao Internet portale za mlade i žene poduzetnice, čije će održavanje plaćati četiri godine. Namjera MOMSP-a je i da se uvede za mlade mogućnost fakultativne izobrazbe o poduzetništvu u suradnji s ministarstvima prosvjete i športa, te znanosti i tehnologije. Od ostalih mjera Pecek je naveo i tematske radionice za žene u suradnji s poduzetničkim centrima, osnivanje poduzetničkih inkubatora u školama i fakultetima te posebne nagrade za nabolje poslovne planove mladih i žena u ukupnom iznosu od 600 tisuća kuna, odnosno za svaku grupaciju po 300 tisuća kuna.

Hina