Info servis

Euro oslabio prema dolaru unatoč dobrim vijestima iz Njemačke

Tečaj eura spustio se do podneva prema američkom dolaru unatoč dobrim vijestima iz njemačkog gospodarstva, budući se očekuju bolji američki gospodarski pokazatelji te rast cijena dionica na tamošnjim tržištima, što potiče kupovine dolara.

Euro je tako do podneva oslabio 0,16 posto prema dolaru, na 1,1465 dolara. Istodobno, jen je nastavio tonuti prema najvažnijim svjetskim valutama. Oslabio je 0,4 posto prema euru, koji stoji 137,2 jena, te 0,3 posto prema dolaru. Dolar trenutno iznosi 119,5 jena.

Nakon početnog jačanja eura po objavi indeksa poslovne optimističnosti u Njemačkoj za srpanj, koji je porastao treći mjesec za redom, dolar je nadoknadio gubitke te štoviše i porastao prema euru. Ulagači očekuju, naime, da će danas američke burze također završiti u plusu, nakon što je u petak njujorški Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnjih pet mjeseci.

"Svakako postoji određeni poticaj u terminima kratkoročnog oporavka američke valute. U najmanju ruku, vjerujem da ćemo ovoga tjedna imati podršku dobrih gospodarskih pokazatelja", kazao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Credit Agricole Indosuez. "Uvjeti u kojima jačaju cijene dionica pozitivniji su za dolar nego euro".

Dobro raspoloženje spram dolara ovoga tjedna mora biti potkrijepljeno dobrim američkim gospodarskim pokazateljima, upozoravaju analitičari. Očekuju se podaci o povjerenju američkih potrošača, te o zaposlenosti, aktivnostima u industrijskom sektoru i kretanju bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju.

Hina