Info servis

Restrukturiranje u Đuri Đakoviću do kraja godine

Ukupno restrukturiranje u "Đuri Đakoviću" trebalo bi završiti do kraja godine, kazao je na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu predsjednik "Đakovićeve" Uprave Dragan Marčinko.

Napomenuo je kako očekuje da će ih do kraja ovog mjeseca posjetiti ministar gospodarstva Ljubo Jurčić te u ime vlasnika iznijeti konačni prijedlog vlasničkog restrukturiranja Đakovića.

Grupacija "Đaković" prošlu je godinu završila sa 180 milijuna kuna gubitka. Riječ je o planiranom gubitku najviše zbog stečajeva i usklađivanja gubitaka iz prijašnjeg razdoblja, objašnjava Marčinko.

"To je ono što smo zacrtali po planu i programu restrukturiranja i financijske konsolidacije", kazao je. Od 180 milijuna kuna gubitaka oko 144 milijuna otpada na gubitke vlasnika zbog stečajeva i otpisa potraživanja prema društvima u stečaju, više od 20 milijuna kuna su gubici zbog prodaje imovine i društva ispod knjigovodstvene vrijednosti, a devet milijuna kuna veže se uz poslovne gubitke. Gubici će ići na teret kapitala jer ne postoji drugi način da se takav gubitak pokrije, kaže Marčinko najavljujući Skupštinu društva krajem rujna.

Kada su u pitanju rezultati poslovanja u prvom polugodištu ove godine iznesena je procjena gotovo stopostotnog ispunjenja plana.

"Trenutačno na razini Grupacije imamo ugovoreno poslova vrijednih 638 milijuna kuna. Od toga je 556 milijuna planirano za realizaciju u ovoj godini, što znači da je 88 posto plana za ovu godinu ugovoreno", izvijestio je Marčinko.

Ostvarenje plana uvelike ovisi o poslovanju dva društva - Specijalnih vozila i Tvornici poljoprivrednih strojeva i uređaja koja ima problema s plasmanom kombajna.

Prošle godine na domaćem tržištu prodana su samo dva kombajna, dok je istodobno u Hrvatsku uvezeno 395 mahom polovnih kombajna. To znači da se nastavlja nesmiljeni uvoz stare mehanizacije koja uništava domaću proizvodnju, kazao je Marčinko. Dodao je kako oni nemaju ništa protiv uvoza, ali smatraju da taj uvoz mora biti kontroliran, a ne da se uvoze i po dvadeset godina stari strojevi.

Hina