Info servis

Euro na udaru loših vijesti

Euro je prošloga tjedna zabilježio osjetne gubitke prema najznačajnijim svjetskim valutama pod utjecajem i dalje slabih izgleda za skori gospodarski oporavak eurozone, dok su ulagači istodobno postali optimističniji glede američkog gospodarstva.

U takvim je okolnostima prema dolaru euro oslabio 1,69 posto, na 1,1294 dolara, nakon što je nakratko u prošlome tjednu zabilježio najnižu razinu prema dolaru u posljednja dva mjeseca od 1,1253 dolara. Oslabio je, istodobno, i to značajnijih 1,89 posto prema japanskom jenu, na 133,1 jen za euro.

Dobitci na američkim tržištima dionica i rast optimizma ulagača glede američkog gospodarstva potaknuli su prošlotjedno jačanje dolara u odnosu na euro. Kako se tijekom tjedna nije očekivao značajniji broj gospodarskih izvješća, valutni su trgovci odlučili pažljivije pratiti objavu poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečje američkih tvrtki ne bi li dobili nove smjernice.

"Stvarnu pozadinu čini tržište dionica i činjenica da ulagači na budućnost gledaju s više optimizma", ocijenio je raspoloženje na tržištima dionica valutni analitičar Ian Gunner iz Mellon Financial Corporation u Londonu. "S obzirom da je gospodarska pozadina prilično upitna, važno je da sezona objave dobiti američkih tvrtki za drugo tromjesečje donese nešto prilično dobro".

Pozornost ulagača bila je također usmjerena ka sastanku Vijeća za monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB), a tek je nekolicina očekivala smanjenje kamatnih stopa nakon njihova smanjenja za pola postotna boda u lipnju. Većinu je stoga najviše zanimalo hoće li ECB ičime dati naslutiti njihovo moguće smanjenje kasnije u ovoj godini.

Sukladno očekivanjima tržišta ECB je zadržala ključnu kamatnu stopu u eurozoni na dosadašnjih dva posto. Wim Duisenberg, čelnik ECB-a, otvoreno je nedavno poručio kako neće biti snižavanja kamatnih stopa ovoga ljeta, kazavši da je središnja banka učinila svoj dio posla te da je sada red na vladama da provedu reforme i potaknu gospodarski rast eurozone.

Udarac euru krajem tjedna zadali su i novinskih napisi prema kojima njemački kancelar Gerhard Schroeder poziva Europsku središnju banku (ECB) da učini više na slabljenju eura kako bi olakšala europskim izvoznicima. Intervju njemačkog kancelara za Financial Times objavljen je dan nakon što je ECB odlučila zadržati dosadašnju razinu kamatnih stopa, a njezin čelnik Wim Duiesenberg izjavio kako se najnoviji prekid jačanja eura promatra s nešto olakšanja.

Podršku jenu već nekoliko tjedana pruža poboljšanje japanske poslovne klime, makroekonomskih pokazatelja, te snažan rast cijena dionica na Tokijskoj burzi. Tržišta su s velikom pozornošću pratila kretanja na Tokijskoj burzi, očekujući da bi tamošnji indeks, bude li dalje rastao, mogao pritisnuti dolar u korist jačanja jena. I dalje su, međutim, ulagači na većem oprezu zbog mogućih intervencija japanske središnje banke u nastojanju da obuzda jačanje jena koje šteti tamošnjem izvozu. Osim prema euru, jen je u prošlome tjednu, iako osjetno manjih 0,22 posto, ojačao i prema dolaru, na 117,83 jena.



Hina