Info servis

Nastavak oporavka svjetskih tržišta dionica

Pod utjecajem rasta optimizma ulagača glede američkog gospodarskog oporavka i očekivanih korporativnih dobiti pred početak sezone objave tromjesečnih rezultata poslovanja, indeksi najvažnijih svjetskih tržišta dionica redom su dočekali kraj prošloga tjedna na dobitku.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim je okolnostima tjedan zaključio na 9.119 bodova, na dobitku od 0,54 posto. Pod utjecajem snažnog jačanja dionica u tehnološkom sektoru, tehnološki je Nasdag indeks skočio čak 4,2 posto, zaključivši tjedan na 1.733 boda, dok je tijekom toga razdoblja zabilježio nakratko čak najvišu razinu pri zatvaranju u posljednjih 15 mjeseci.

Tržišta su proteklih tjedan dana nestrpljivo iščekivala ključna poslovna izvješća američkih tvrtki za drugo tromjesečje na samom početku sezone objave poslovnih rezultata. "Raspoloženje pred objavu poslovnih izvješća, koje će krenuti u punom zamahu u idućih nekoliko tjedana, više je onog tipa 'čekaj i vidi'", kazao je trgovac dionicama iz The Boston Asset Managementa, Brian Williamson. "Mnogi provode vrijeme čekajući poslovne rezultate, dok neki u međuvremenu nastoje ostvariti neku dobit".

Ulagači su tijekom tjedna, uzdajući se u oporavak u američkom gospodarstvu u drugoj polovini godine, uz pomoć niskih kamatnih stopa i solidnih korporativnih dobiti u drugom tromjesečju, poticali rast cijena dionica. No, slabiji od očekivanja poslovni rezultati nekih američkih tvrtki koji su se našli u prvom valu objava i najnoviji neočekivano slabi podatak sa američkog tržišta rada razočarali su ulagače. Zabrinutosti da korporativne dobiti i gospodarstvo možda neće osnažiti u dovoljnoj mjeri da opravdaju oporavak tržišta dionica u proteklih četiri mjeseci poljuljali su optimizam ulagača, ograničivši tako dobitke američkih blue-chip dionica na tjednoj razini.

Europski su burzovni indeksi također u proteklome tjednu ojačali. Pritom je londonski Ftse indeks porastao 0,9 posto, dosegnuvši 4.058 bodova, dok je na osjetno većem dobitku bio frankfurtski DAX indeks, i to oko 2,7 posto, dosegnuvši 3.326 bodova.

Raspoloženje ulagača prema dionicama ponovno se popravilo, nakon 6-postotne tržišne korekcije tijekom posljednjih 10 dana lipnja, u očekivanju zadovoljavajućih podataka o korporativnoj dobiti u sezoni objava poslovnih izvješća za drugo ovogodišnje tromjesečje čiji se početak očekivao u prošlome tjednu.

"Razvijaju se dobri temelji za dionice, nagovještavajući da bi tržišta mogla još više rasti, iako ne tako agresivno kao prethodnih dana", kaže Achim Matzke, analitičar pri Commerzbank u Frankfurtu. On kao razlog za to navodi preusmjeravanje sredstava s obveznica na dionice i očekivanja boljih gospodarskih i korporativnih podataka.

Raspoloženje na tržištima određuju podaci o dobiti kompanija, a ulagači su razapeti između strahova da je slabiji dolar pogodio prihode europskih izvoznika više od očekivanog i nada da je dodatno restrukturiranje pomoglo mnogim kompanijama da ostvare bolje poslovne rezultate.

"Podaci o dobiti ključni su za tržišta, osobito u Sjedinjenim Državama. Mislim da će biti manje ružnih iznenađenja od očekivanog, što bi trebalo pomoći tržištima da nastave s trendom rasta", ocjenjuje Jacques-Antoine Bretteil, čelnik International Capital Gestion u Parizu. "U međuvremenu, situacija na tržištima neće se previše mijenjati jer još uvijek traje stanka za razmatranje rasta ostvarenog u protekla tri mjeseca".

Na Tokijskoj burzi službeni je Nikkei indeks u proteklome tjednu zabilježio ograničene dobitke u visini 0,9 posto, zaključivši tjedan na 9.635 bodova, nakon što je tijekom tog razdoblja nakratko premašivao ključnih 10.000 bodova, najvišu razinu u posljednjih 11 mjeseci.

Hina