Info servis

Vlada će pomoći "Viktoru Lencu" sa 2,5 milijuna eura

Hrvatska Vlada odlučila je danas osigurati 2,5 milijuna eura za rješavanje problema brodogradilišta "Viktor Lenac", izvijestio je novinare potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Vlada je prihvatila i ostale točke dogovora dioničara i kreditora Brodogradilišta "Viktor Lenac" - da Uprava ima pet članova, da na svakom financijskom dokumentu moraju biti dva potpisa članova Uprave, te se pojačava uloga države u nadzoru tog brodogradilišta, pa bi jedan član Nadzornog odbora bio iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) koja je značajan kreditor "Lenca".

Sadašnji predsjednik Uprave Lenca Damir Vrhovnik, prema tijeku rasprave između kreditora, ne bi trebao biti novi predsjednik Uprave Lenca, kazao je Linić.

"Vjerojatno (Vrhovnik) neće biti predsjednik Uprave, a da li će biti član odlučivat će Nadzorni odbor. U tom dijelu to ne bih mogao komentirati", rekao je Linić.

Vladinih će 2,5 milijuna eura uslijediti kad vidimo da su nadležna tijela dioničara i kreditora potvrdili svoje plasmane, kazao je Linić.

Kako će se osigurati tih 2,5 milijuna eura Linić nije mogao točno reći, napominjući da će se vidjeti da li će to biti putem kredita HBOR-a ili neke poslovne banke sa Vladinim jamstvom.

Potpredsjednik Vlade istaknuo je da se očekuje da potpisani dogovor kreditora i dioničara Lenca u idućih 60 dana potvrde nadležna tijela kreditora i dioničara. "U ovom trenutku insistiramo na kratkim rokovima za potpisivanje ovih dokumenata da ne bi opet bilo iznenađenja", kazao je Linić.

Po njegovim riječima, tijekom rasprave o Lencu na zatvorenoj Vladinoj sjednici jasno je istaknuto da je Vlada u siječnju ove godine odlukom o 16 milijuna eura kredita putem HBOR-a odgovorila na inicijativu IFC-a (institucije Svjetske banke) za financiranje druge faze investicijskog ciklusa Lenca. Nakon toga IFC nije uspio okupiti i angažirati kreditore i vlasnike, pa je očito kako smo imali previše povjerenja, rekao je Linić.

Prema ovaj tjedan postignutom dogovoru kreditora i dioničara Lenca oko 23,7 milijuna eura dugoročnih kredita pretvorit će se u temeljni kapital, 19,1 milijun eura kratkoročnih i novih kredita u posebno povoljne dugoročne kredite (na 15 godina uz 9 godina počeka), dok će se 6,7 milijuna eura uložiti u novi dionički kapital. Na taj se način osigurava ukupno oko 28 milijuna eura svježeg novca za Lenac, za dugove, plaće radnicima i završetak druge faze investicijskog ciklusa u Lencu.

Kako Nova banka i PBZ nisu mogle osigurati 2,5 milijuna eura to je na sebe preuzela Vlada.

Linić je istaknuo da je osiguranje plaća unutar idućih 60 dana u kojima se očekuje potvrda dogovora od strane tijela banaka i dioničara stvar Uprave Viktora Lenca. Na Upravi i novom Nadzornom odboru je da pokušaju u kratkom roku s ostalim vjerovnicima postići dogovore i osigurati plaće.

Hina