Info servis

RBA u prošloj godini ostvarila bruto dobit veću od 200 milijuna kuna

Raiffeisenbank Austria d.d (RBA) ostvarila je prošle godine dobit prije oporezivanja veću od 200 milijuna kuna, što je porast od 82 posto u odnosu na 2000, a poslovanje banke obilježio je snažan rast po svim područjima bankarske djelatnosti.

Predstavljajući prošlogodišnje revidirane poslovne rezultate Banke, predsjednik Uprave RBA Zdenko Adrović i članovi Uprave Velimir Šonje i Vlasta Pick, istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da je i HGK prepoznala te rezultate, izabravši drugu godinu zaredom RBA za najuspješniju banku u Hrvatskoj.

Poslovanje banke u 2001. obilježio snažan i ujednačen rast aktive od 91 posto, na 9,6 milijardi kuna, a krajem siječnja već je premašila iznos od 10,2 milijarde kuna. Time se RBA, kazao je Adrović, svrstala među četiri hrvatske banke s aktivom većom od 10 milijardi kuna.

RBA je u 2001. prikupila više od 298 milijuna eura štednje građana ili čak 183 posto više nego 2000. Ukupna štednja stanovništva krajem prošle godine iznosila je 453 milijuna eura, a krediti stanovništvu su udvostručeni, na 388 milijuna eura. Također je za 84 posto povećan broj korisnika plasmana, a broj računa obrtnika i poduzeća povećao se za 90 posto.

Od poslovnih planova za ovu godinu najavljeno je povećanje broja zaposlenih na tisuću djelatnika zbog daljnjeg širenja poslovne mreže, dokapitalizacija do kraja prvog kvartala, nakon koje će jamstveni kapital RBA iznositi milijardu i 250 milijuna kuna, te početkom ožujka početak prodaje udjela u investicijskim fondovima.

Adrović je zanijekao medijske napise o tome da RBA ima 13 postotni udio u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac", ustvrdivši da RBA ima pravo zaloga na preko 10 posto od tog broja dionica brodogradilišta. Pojasnio je da te dionice nisu 'kupljene' već su osiguranje plaćanja za potraživanja napominjući da je udjel RBA u tom poduzeću ispod 1 posto.

Na upit što misli o Vladinom davanju jamstva na kredit od 22 milijuna eura "Viktoru Lencu", Adrović je odgovorio da se radi o dobroj odluci Vladi, jer omogućava brodogradilištu relativno brzo saniranje stanja nakon storniranja ugovora s Alcatelom.

Iz RBA su za ovu godinu najavili nastavak poboljšanja uvjeta kreditiranja, kao i daljnje visoke stope rasta, pri čemu bi plasmani stanovništvu trebali biti najmanje 44 posto, a poduzećima 56 posto veći.

Na upit o preporuci HNB-a o ograničavanju plasmana kredita radi moguće inflacije, Šonje je ustvrdio da nema tržišnih razloga za takvo ograničavanje, jer u RBA predviđaju da će uvjeti potražnje kredita na tržištu i rizici u ovoj godini biti optimalni.

Hina