Info servis

Generalturist početkom srpnja bilježi uzlazni trend stranih i domaćih turista

Zagrebačka putnička agencija Generalturist nastavlja i u srpnju povećanje broja putnika na svojim programima, pri čemu je broj dolazaka stranih turista u Hrvatsku bolji za 30, a domaćih za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Među stranim turistima koji trenutno u Hrvatskoj borave u organizaciji Generalturista, a kako je kazala izvršna direktorica te agencije Dubravka Davidović, najviše je Britanaca, Rusa i Nijemaca, koji su većinom u Dubrovniku, Istri, Opatiji i na otoku Braču.

Domaći pak turisti, osim ljetovanja na Jadranu, dosta traže i putuju po Europi (Provansa, Toskana, Pariz, Gardaland, Rim, Prag, Grčka i Španjolska), a nakon smirivanja iračke krize već u lipnju se pojačao interes i za daleka putovanja, posebno za Kubu.

Srpanjska "rupa", koja se, kaže Davidović, javlja gotovo svake godine u hrvatskom turizmu, ove je godine produljena i zbog, kako pojašnjava, krivih procjena za njemačko tržište gdje je škola produljena, pa praznici počinju tek sa 19. srpnjem. Tek nakon toga se i u Hrvatskoj očekuje veći val dolazaka Nijemaca.

Davidović je najavila i da će Genaralturist ove godine, četvrti put, biti i službena agencija zagrebačkog Jesenskog velesajma koja će organizirano dovoditi poslovne ljude na taj sajam, većinom iz susjednih zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova).

Naglasila je i da poslovna putovanja i kompletan tzv. travel servis (od rezervacija smještaja, avio karata, izleta, transferi i sličnog), a koji koriste gotovo sve hrvatske tvrtke, u njihovom ukupnom prometu čini oko 60 posto. Dodala je i da Generalturist drži 30 do 35 udjela prodaje avio karata na hrvatskom tržištu.

Hina