Info servis

Osjetno jačanje japanskog jena prema dolaru i euru

Jen je danas zabilježio značajnije dobitke prema dolaru i euru, na krilima snažnog skoka cijena dionica na Tokijskoj burzi, dok je tečaj dolara u odnosu na euro ostao nepromijenjen u periodu konsolidacije nakon slabljenja početkom tjedna.

Jen je tako ojačao prema euru za 0,65 posto, dosegavši 137,27 jena za euro. U odnosu na dolar bio je na dobitku od 0,71 posto, tako da trenutno iznosi 118,94 jena za dolar. Dolar se, pak, danas gotovo nije mijenjao u odnosu na euro, koji i dalje stoji 1,1539 dolara.

Skok službenog indeksa Tokijske burze Nikkei od tri posto, što je njegov najveći dobitak u posljednjih sedam mjeseci, potaknuo je jačanje jena pod utjecajem najnovijeg izvješća japanske središnje banke koje je pokazalo poboljšanje poslovne klime u tom drugom po veličini gospodarstvu u svijetu.

"Glavne se aktivnosti vode oko jena, a njegovu kupnju potaknuo je rast cijena dionica na Tokijskoj burzi", ocijenio je ukratko raspoloženje ulagača Steven Parson, glavni valutni strateg u Halifax Bank of Scotland Treasury Services.

Na slabljenje dolara ovoga tjedna najviše je utjecao indeks Instituta za menadžment nabave koji je pokazao pad aktivnosti u američkom sektoru proizvodnje u lipnju, razočaravši ekonomiste koji su očekivali rast aktivnosti u tom teško pogođenom sektoru. No, to ipak nije značajnije oslabilo dolar budući su se ulagači odlučili usredotočiti na one pozitivnije strane tog indeksa poput rasta novih narudžbi, koje su također u njemu sadržane.

Europska komisija danas je priopćila da će rast eura na deviznim tržištima pogoditi izvoz, no da su ta kretanja u skladu s gospodarskim temeljima te da općenito idu u korist gospodarstvu eurozone.

Hina