Info servis

Unicredito Italiano očekuje rast u istočnoj Europi

Najveća talijanska komercijalna banka UniCredito Italiano okreće se svojim podružnicama u središnjoj i istočnoj Europi radi povećanja njihova doprinosa u ukupnoj dobiti grupacije tijekom iduće tri godine, kazao je izvršni direktor te banke Alessandro Profumo.

"To područje za nas predstavlja područje velikog rasta", kazao je on u intervjuu za agenciju DPA. "Planiramo 50-postotni rast dobiti do kraja 2006".

"Nova Europa", ogranak te banke koji objedinjuje sve njezine poslovne operacije u regiji središnje i istočne Europe, zaslužan je za 18 posto prihoda te grupacije u 2002, ali uz ostvarenu neto dobit od samo 12 posto. To će se zasigurno izmijeniti uspije li Profumo u provedbi svojeg plana za ubrzanje rasta te banke i rezanje troškova.

Prema tom njegovom planu, UniCredito će temeljiti svoj rast na velikim komponentama gospodarstava u toj regiji kao što je jačanje domaće potražnje za robama i uslugama, pad kamatnih stopa pred usklađivanje s EU-om, te smanjenje troškova kapitala kako se podižu rejtinzi za rizik tih zemalja.

Profumo, koji je u ponedjeljak proglašen europskim bankarom godine 2002. te tako postao prvi talijanski bankar koji je dobio neku njemačku nagradu, istakao je da u regiji središnje i istočne Europe glavnu bazu klijenata predstavljaju malo i srednje poduzetništvo te stanovništvo. "U tome leži naš ključni potencijal", kazao je.

Dođe li do provedbe njegova plana, šest UniCreditovih banaka u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj povećat će svoj udio u dobiti grupacije na oko 19 posto, dok će se njihov udio u prihodima grupacije smanjiti na oko 16 posto.

Rezultate će dodatno poboljšati doprinos turske banke Koc Financial Services, kupljene krajem 2002, kazao je Profumo, čiji je glavni cilj učinkovito organizirati strukture skupine banaka koje je UniCredito kupio u toj regiji tijekom protekle četiri godine, te ostvariti sinergijski učinak od objedinjavanja njihovih operacija.

Hina