Info servis

Europski burzovni indeksi na najnižim razinama u 3 tjedna

Europski su burzovni indeksi danas do podneva pali na najniže razine u tri tjedna, kako su ulagači nastavili ostvarivati dobiti od tromjesečnog oporavka na tržištima.

Do podneva je, tako, londonski Ftse indeks oslabio 0,42 posto, na 4.014 bodova, dok je frankfurtski DAX pao nešto značajnijih 1,06 posto, dosegavši 3.186 bodova.

Europska su tržišta kapitala u razdoblju od travnja do lipnja ojačala 11 posto, zabilježivši najsnažniji tromjesečni rast od posljednjeg tromjesečja 1999. Tržišni stratezi, međutim, predviđaju da bi negativna iznenađenja u izvješćima o dobiti u drugom tromjesečju mogla izazvati velike padove na tržištima.

"Tržišna psihologija i dalje je krhka", ocjenjuje strateg Jean-Francois Cauvet iz francuske brokerske tvrtke E.T.C. "Tekuća konsolidacija mogla bi krenuti oštro u negativnom smjeru počnu li tvrtke snižavati svoje ciljeve za nadolazeća tromjesečja pred početak sezone objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje".

Među onima koji su danas tržišta kapitala povlačili na dolje našao se automobilski sektor. Zbog najavljenih 2.000 otkaza i 23-postotnog smanjenja proizvodnje u svojoj tvornici u Meksiku, njemački je Volkswagen oslabio 2,2 posto. Renault i Peugeot su, pak, oslabili po 1,5 posto.

Nizozemski maloprodajni lanac Ahold našao se, pak, među rijetkim dobitnicima, nakon objave da je završena unutarnja istraga njegovih računa, unatoč činjenici da je otkriveno 970 milijuna eura vrijednih nepravilnosti koje će ga prisiliti na izmjenu poslovnih izvješća.

Službeni Nikkei indeks Tokijske burze, nakon objave rezultata poslovnog istraživanja koje je pokazalo poboljšanje japanske poslovne klime, ojačao je 2,15 posto, zaključivši dan na 9.278 bodova - prvi put iznad 9.200 bodova od 3. prosinca 2002.

Hina