Info servis

Rast optimizma u japanskom poslovnom okruženju

Raspoloženje među značajnijim japanskim proizvođačima poboljšalo se više nego se očekivalo, navodi se u danas objavljenom ključnom izvješću japanske središnje banke.

Izvješće Bank of Japan (BoJ) za razdoblje od travnja do lipnja ove godine pokazalo je da menadžeri u drugom po veličini gospodarstvu u svijetu postaju optimističniji, pri čemu velike kompanije planiraju povećati kapitalnu potrošnju za u prosjeku 4,9 posto u ovoj fiskalnoj godini, koja je u toj zemlji započela 1. travnja.

Iako Japan i dalje ostaje zarobljen u dugotrajnom gospodarskom usporavanju, zabrinutosti glede iračkog rata i epidemije SARS-a u toj regiji u velikoj su mjeri popustile. Reakcije Tokijske burze na to izvješće bile su pozitivne, zabilježivši značajnije dobitke na vrijednosti službenog indeksa Nikkei, koji je nedavno potonuo na najniže razine u posljednjih 20 godina. Mnoge kompanije koje su bile prisiljene smanjiti broj zaposlenih i promijeniti svoje poslovne strategije bilježe blagi oporavak dobiti.

Glasnogovornik vlade upozorio je, međutim, da ne treba pretjerivati s optimizmom. "Pokazatelji sami po sebi, budimo iskreni, nisu značajni" kazao je Yasuo Fukuda. "Trebamo ostati na oprezu u vođenju gospodarstva".

Analitičari drže da američko gospodarstvo predstavlja jedan važan čimbenik koji će odrediti izglede japanskog gospodarstva. Domaća potražnja u Japanu ostaje slaba jer su ljudi zabrinuti glede budućnosti i smanjuju potrošnju. Japan pogađa deflacija, kontinuirani pad cijena koji smanjuje dobiti i plaće.

Hina