Info servis

HŽ završio lanjsku poslovnu godinu s gubitkom od 227,4 milijuna kuna

Hrvatske željeznice (HŽ) završile su prošlu poslovnu godinu s gubitkom od 227,4 milijuna kuna, dok je gubitak u poslovnoj 2001. iznosio oko 620 milijuna kuna, izviješteno je na današnjoj konferenciji za novinare te tvrtke o poslovnim rezultatima 2002, te o procesu restrukturiranja.

HŽ je lani ostvario 15 posto veće ukupne prihode, 8,2 posto više prihode od prijevoza tereta, te putnika kojih su lani prevezli dva posto manje. Broj prevezenih tona tereta, nasuprot tome, bio je veći za 0,2 posto. Prihodi iz državnog proračuna bili su manji za 21,4 posto, dugovi prema dobavljačima iznosili su 486,8 milijuna kuna, a zaduženost poduzeća lani se povećala za 15,7 posto.

Do 2005. HŽ bi trebao postići pozitivan poslovni rezultat, procijenili su čelni ljudi uprave tog poduzeća.

Predsjednik uprave HŽ-a Marijan Drempetić kazao je da je proces odvajanja sporednih djelatnosti dovršen, te da je u sastavu HŽ-a sada samo osnovna djelatnost - prijevoz roba i putnika. Najvažnijim projektom u procesu restrukturiranja tvrtke Drempetić je naveo modernizaciju. Napomenuo je da su osigurali investicijska sredstva od 2,4 milijarde kuna za dovršenje investicija započetih lani i za modernizaciju. Od 1,7 milijardi kuna zaduženja u 2003., koje im je odobrila Vlada, oko 600 milijuna kuna bit će utrošeno za nabavku osam dizel motornih nagibnih vlakova i održavanje vozila, a 1,1 milijarda kuna bit će uložena u infrastrukturu, kazao je Drempetić.

Također je napomenu da će ukupna ulaganja HŽ-a u informatičku infrastrukturu i optičku mrežu iznositi 50 milijuna eura, a cijeli projekt informatizacije mora biti završen sredinom 2005., rekao je, Drempetić, dodajući da bi ovih dana trebali odlučiti o dobavljaču poslovnog informacijskog sustava (ERP) čije će uvođenje trajati dvije godine.

Novi Zakon o HŽ-u trebao bi biti donesen u srpnju, a stupio bi na snagu početkom 2005., kada bi se od HŽ-a osnivala tri trgovačka društva, jedno koje bi brinulo o infrastrukturi, drugo o prijevozu putnika, a treće o prijevozu roba, rekao je Drempetić.

Član uprave HŽ-a za infrastrukturu Dražen Ratković kazao je da se obavljaju radovi na 75 kilometara pruga radi podizanja brzina na 140, odnosno 160 kilometara na sat, a ti bi radovi trebali biti završeni do sredine ove jeseni. Nakon njih počinju radovi na ličkoj pruzi od Oštarija do Splita, vrijedni oko dvije milijarde kuna, koji bi trebali završiti do kraja 2008. Do kraja ove godine na toj pruzi obavit će se 120 kilometara remonta, do 2005. svi kolodvori na toj pruzi bit će opremljeni najnovijom tehnologijom i daljinskim upravljanjem prometa, a do 2008. ta će pruga biti elektrificirana.

Drempetić je kazao da su od početka lipnja izvršili smjene i imenovanja na ukupno 200 rukovodećih pozicija u HŽ-u, što zbog nove organizacije HŽ-a, a što zbog nezadovoljstva njihovim rezultatima. Tako su razriješene dvije uprave dosadašnjih društava i imenovane uprave novih društava. Postavljeni su i direktori pet novosnovanih regionalnih ureda u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici i Vinkovcima za područje gospodarenja nekretninama HŽ-a.

Najviše novinarskog zanimanja je izazvalo imenovanje na mjesto predsjednika uprave TŽV "Gredelj" Ivana Tolića, dosadašnjeg dopredsjednika Sindikata strojovođa koji je sudjelovao u pregovorima oko novog kolektivnog ugovora za radnike HŽ-a.

Drempetić i Tolić su ustvrdili da nije riječ o "nikakvoj kupovini tim mjestom" za sklapanje tog ugovora, a Drempetić je kazao da su u Toliću prepoznali mladog stručnog čovjeka koji će moći ostvariti poslovne ciljeve HŽ-a.



Hina