Info servis

Skupština Plive: dividenda 17 kuna po dionici; kreće projekt 'Nova Pliva'

Glavna skupština Plive dd prihvatila je danas odluku da se dioničarima tvrtke do kraja rujna isplati 17 kuna po dionici iz neraspoređene zadržane dobiti kumulirane iz ranijih godina te odluku o pokretanju projekta "Nova Pliva", nove korporativne strukture.

Predsjednik Plivine Uprave Željko Čović istaknuo je da je Pliva u 2002. ostvarila odlične poslovne rezultate - ukupni su prihodi porasli 21,7 posto, neto dobit 15,2 posto, pri čemu neto dobit po dionici iznosi 72,67 kuna, što je 26,5 posto više nego godinu prije.

Skupština je dala suglasnost Upravi za pokretanje utvrđivanja i primjene nove korporativne strukture radi optimalnog upravljanja imovinom Plive, jer današnja Pliva upravlja s više od 45 kompanija. Cilj projekta "Nova Pliva", kazao je Čović, je unapređenje cjelokupnog poslovanja Pliva grupe, transformacija tvrtke u globalnu kompaniju, novi sustav upravljanja. Pliva će biti istraživački usmjerena, a Zagreb će biti sjedište globalne kompanije.

Reorganizacija će obuhvatiti sve dijelove Plive, postojat će četiri ključna područja djelatnosti - Hrvatska, SAD, Njemačka, Poljska te CEE (zemlje srednje i istočne Europe), WE (zapadna Europa) i Ostale zemlje, najavio je prvi čovjek Plive. Ujedno je kazao da će proces reorganizacije u Hrvatskoj rezultirati osnivanjem jedne ili više novih kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj na koje će se prenijeti značajan dio imovine Plive, a nove kompanije bit će u 100-postotnom vlasništvu Plive.

Skupština, koja je radila s kvorumom od 86,1 posto, donijela je i odluku o izboru članova Nadzornog odbora te visini njihovih nagrada za članstvo (između tri do četiri tisuće eura mjesečno). Ujedno je odlučeno da se manadžmentu društva na ime njihovog udjela u dobiti 2002. dodjele vlastite dionice tvrtke do iznosa od ukupno 17,4 milijuna kuna.

Hina