Info servis

MMF zatražio od SAD-a, Europe i Japana reforme

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Horst Koehler zatražio je od Sjedinjenih Država čvrstu akciju na rješavanju njihova golema proračunskog manjka te strukturalne reforme od Europe i Japana kako bi se globalno gospodarstvo ponovno oporavilo.

"Sada je potrebna kritična iskra koja bi vratila povjerenje diljem regija i sektora", kazao je Koehler govoreći u Berlinu na Institutu za međunarodne financije. "To zahtijeva čvrsto političko vodstvo u najvećim gospodarstvima koje bi vratilo američku fiskalnu politiku na put postizanja uravnoteženog proračuna obzirom na poslovne cikluse, potaknulo veće ambicije na ubrzanju procesa strukturalnih promjena, posebno u Europi i Japanu i postiglo odlučan preokret u uklanjanju barijera u međunarodnoj trgovini", kazao je.

Koehler je ipak kazao da je ravnoteža rizika za globalno gospodarstvo "u zadnje vrijeme poboljšana", te je pozdravio najavu skupine osam najrazvijenijih država svijeta sa sastanka na vrhu u Evianu prošloga vikenda da su uvjereni u potencijal za rast njihovih gospodarstava.

"Naravno, potrebno je da vidimo akciju.. A vjerujem da čelnici G8 razumiju da je ponajviše njihova odgovornost da povećaju rast ubrzanjem procesa strukturalnih promjena u njihovim gospodarstvima", kazao je.

"Gledajući unaprijed, nisam pesimističan", dodao je. "Mnogo je kapitala u svijetu koji traži prilike da bude produktivno angažiran".

Hina