Info servis

Počinje prvi popis poljoprivrede nakon 40 godina

Prvi popis poljoprivrede u Republici Hrvatskoj nakon 40 godina, kojim će biti obuhvaćeno 600 kućanstava i oko 2.500 poslovnih subjekata i njihovih jedinica, počinje u nedjelju, 1. lipnja.

Popis će provesti Državni zavod za statistiku u suradnji s Financijskom agencijom, a tijekom 15 dana trajanja podatke će prikupljati oko 13 tisuća popisivača.

Tim će se popisom dobiti prava slika stanja u hrvatskoj poljoprivredi te pokazatelji nužni za planiranje i donošenje odluka o budućem razvoju poljoprivredne djelatnosti. Popis je usklađen s metodologijom i načinima popisa poljoprivrede u Europskoj uniji, odnosno statističkog ureda EU Eurostata, pa će se dobiti podaci koji su međunarodno usporedivi.

Rezultati popisa, koji će biti objavljeni 23. prosinca, koristit će se isključivo u statističke svrhe. Objavit će se samo zbirni podaci, dok su individualni podaci strogo zaštićeni, a popis nije osnova ni za kakva prava niti može rezultirati bilo kakvim obvezama, ističu u Državnom zavodu za statistiku i Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

Popis se provodi sukladno Zakonu o popisu poljoprivrede 2003, a previđena sredstva za čitav taj opsežni posao su 125,4 milijuna kuna.

Popis poljoprivrede 2003. provodit će se prema stanju na dan 31. svibnja u 24 sata, a obuhvatit će kućanstva s poljoprivrednom proizvodnjom te poslovne subjekte i njihove dijelove koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Popisivači će u ruralnim područjima obići sva kućanstva, a u urbanim samo adrese onih kućanstava za koja je u popisu stanovništva 2001. ustanovljeno da imaju neki oblik poljoprivredne proizvodnje. Kućanstva će se popisati metodom intervjua, a poslovnim subjektima u poljoprivredi popisnice će se dostaviti poštom.

Popisnica sadrži oko 400 pitanja, odnosno mogućih odgovora o svim resursima poljoprivrednih kućanstava, a procjenjuje se da će popis po kućanstvu trajati oko 60 minuta.

Popis tako obuhvaća prikupljanje podataka o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednoj proizvodnji po pojedinim usjevima, površini voćnjaka i vinograda, voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, gnojidbi, poljoprivrednim strojevima i objektima, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima u poljoprivrednim kućanstvima, prodaji poljoprivrednih proizvoda itd.

Podaci o kućanstvima s poljoprivrednom proizvodnjom prikupljat će se od osobe koja je nositelj kućanstva, odnosno vlasnik/korisnik ili upravitelj poljoprivrednog posjeda ili od punoljetnog člana kućanstva kojemu su podaci najviše poznati.

U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva ističu kako će se popisom dobiti precizna slika o stanju u hrvatskoj poljoprivredi i resursima kojima se raspolaže u toj važnoj djelatnosti, što će biti podloga za praćenje mjera poljoprivredne politike te donošenja odluka o daljnjem razvoju poljoprivrede. Popis će dati konkretne pokazatelje i za vođenje bilateralnih i multilateralnih pregovora o liberalizaciji trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Državni zavod za statistiku koristit će podatke iz popisa za uspostavljanje Registra poljoprivrednih gospodarstava, koji će pak biti baza i za izbor svih uzoraka za različite ankete iz područja poljoprivrede.

Hina