Info servis

Bolji od očekivanja IFO indeks povisio europske burzovne indekse

Veći od očekivanja porast optimističnosti njemačkih poduzetnika potaknuo je danas rast cijena dionica na europskim burzama, i to unatoč tome što postoji zabrinutost da će najveće europsko gospodarstvo kliznuti u recesiju.

Inače mirnu trgovinu, budući zbog praznika ne radi Londonska burza, potaknulo je i odobreno spajanje Telecom Italije s Olivettijem. Frankfurtski DAX porastao je tako 0,7 posto, na 2.843 boda.

"Ne bih to opisao preokretom, ali napokon je trend pada indeksa njemačke poslovne optimističnosti zaustavljen", kazao je ekonomist pri njemačkoj banci Commerzbank, Ralph Solveen.

Stratezi kažu da očekuju da se u bliskoj budućnosti dionicama trguje u ovom rasponu, nakon što je indeks 300 najboljih europskih dionica izgubio oko četvrtine od svog nedavnog skoka za 22 posto, budući se ulagači kreću od nada za oporavkom do straha od recesije.

"Trend rasta cijena dionica započet u ožujku čini se da će se održati, no nema mnogo poticaja za rast cijena dionica, obzirom na nastavljeni izostanak rasta prodaje korporacija - čemu svakako ne pomaže ni jači euro", ocijenio je strateg pri Deutsche Bank, Bernd Meyer.

Najviše su porasle dionice Telecom Italia, dva posto, nakon što su tijekom vikenda dioničari odobrili kontroverzno spajanje te kompanije s njezinom matičnom tvrtkom - Olivettijem. Toliko su porasle i dionice Olivettija.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao 0,5 posto, dosegnuvši 8.227 bodova.

Hina