Info servis

Greenspan: prerano za ocjenu stanja u gospodarstvu

Guverner američke središnje banke (Fed) Alan Greenspan izjavio je danas da je prerano za "čvrsti sud" o snazi američkog gospodarstva nakon iračkog rata, no da nisu nerazumna očekivanja o približavanju oporavka.

"Još nemamo dovoljno informacija o gospodarskoj aktivnosti nakon završetka neprijateljstava da bi dali čvrstu ocjenu o trenutnoj snazi realnog gospodarstva", kazao je Greenspan u govoru pred kongresnim Odborom za gospodarstvo.

Izjavio je i kako su posljednji podaci o tržištu rada i industrijskoj proizvodnju razočaravajući. No, kazao je i da "takva kretanja vjerojatno odražavaju poslovne odluke koje su u većini slučajeva donesene prije početka iračkog rata, te da će mnogo više tjedana za podatke trebati kako bi se sa sigurnošću uočili trendovi u tim područjima".

Objavljujući pobjedu nad dugo vremena Fed-ovim najvećim neprijateljem, Greenspan je kazao da je inflacija sada "dovoljno niska" tako da više ne predstavlja faktor pri ekonomskim odlukama kućanstava i poduzetnika.

"Zaista, dosegnuli smo točku u kojoj, po sudu Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, vjerojatnost od neželjenog značajnog pada inflacije u sljedećih nekoliko tromjesečja, iako manjih, premašuje onu od porasta inflacije", kazao je. Ponovio je tako upozorenje koje je iz Fed-a stiglo 6. svibnja, i koje je financijska tržišta stavilo na oprez glede znakova spuštanja opće razine cijena u SAD-u.

Hina