Info servis

Lobiji traže od G8 poticanje pregovora o svjetskoj trgovini

Šest međunarodnih poslovnih lobističkih skupina zatražilo je od američkog predsjednika Georga W. Busha i ostalih svjetskih čelnika da iskoriste svoj utjecaj kako bi se obnovili pregovori o liberalizaciji svjetske trgovine.

Business Roundtable, sastavljen od izvršnih direktora najvećih američkih korporacija, te slične poslovne skupine iz Europe, Japana i Kanade poslale su zajedničko pismo Bushu i ostalim čelnicima zemalja koje čine skupinu osam najrazvijenijih u svijetu (G8), tražeći od njih da razmotre to pitanje na svojem godišnjem gospodarskom sastanku na vrhu idućeg mjeseca u Francuskoj.

"Odbijamo pesimizam i skepticizam koji je izražen proteklih mjeseci oko izgleda za ključni sastanak u Cancunu", stoji u njihovu pismu, a odnosi se na sastanak ministara trgovine zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zakazanog od 10. do 14. rujna, na kojem će se razmotriti napredak u pregovorima.

Sve je veća zabrinutost da globalni trgovinski pregovori, započeti krajem 2001. u Dohi, neće biti okončani do 2005, dijelom zbog velikih neslaganja oko uklanjanja barijera u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Predsjednik Business Roundtablea John Castellani kazao je kako čelnici zemalja G8 trebaju dati politički poticaj kako bi se pregovori obnovili. "U vrijeme kada gospodarstva u Europi i Japanu stagniraju, a američko je slabo, postizanje da trgovinski pregovori idu po predviđenom rasporedu dalo bi osiguranje globalnim kompanijama, koje razmatraju nove investicije", kazao je.

Hina