Info servis

British Airways ponovno posluje s dobiti

Britanska zrakoplovna kompanija British Airways u protekloj je poslovnoj godini, koja je u toj tvrtki završila 31. ožujka, ostvarila dobit u poslovanju, unatoč golemim gubitcima u zadnjem tromjesečju financijske godine izazvanih globalnom neizvjesnošću za vrijeme priprema rata u Iraku i epidemijom SARS-a, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Dobit kompanije u tom je razdoblju dosegnula 135 milijuna britanskih funta, unatoč gubitku od 200 milijuna funta ostvarenom u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine zbog iračkog rata i jednokratnih troškova. Usporedbe radi, u prethodnoj financijskoj godini British Airways zabilježio je prvi gubitak u poslovanju od svoje privatizacije prije 15 godina.

"Zadnja tri mjeseca poslovne godine bila su izrazito teška", kazao je izvršni direktor tvrtke Ron Eddington. Po njegovim riječima, prihodi kompanije našli su se "pod pritiskom", na što je kompanija odgovorila oštrim smanjenjem troškova. Očekuje se, naime, da će približno 13.000 radnih mjesta biti ukinuto do rujna. Iz tvrtke su izvijestili da su zahvaljujući programu smanjenja troškova ostvarili godišnje uštede od 570 milijuna funta, što je 120 milijuna više nego se očekivalo.

No, izvršni direktor je upozorio da predstoji godina puna izazova. "Vremensko određivanje gospodarskog oporavka nije poznato. Moramo postići daljnja učinkovita smanjenja troškova u nadolazećoj poslovnoj godini", kazao je Eddington.

Hina