Info servis

Vlada utvrdila kratkoročne mjere pomoći poljoprivrednicima

Vlada je u četvrtak utvrdila kratkoročne mjere pomoći poljoprivrednicima pogođenima sušom, no konkretni novčani iznosi i pomoći nisu se spominjali.

Ministarstvima poljoprivrede i financija Vlada je na sjednici dala zadaću da izrade i dostave joj model djelomične naknade šteta od suše, uključujući visinu i izvor sredstava.

Suša je, podsjetio je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, pogodila velik dio države, posebno Slavoniju, no stvarne će se posljedice znati tek nakon što nadležne komisije na terenu utvrde točno stanje.

Razmjeri suše su katastrofalni, šteta je stvarno velika i zato je logičan zahtjev da se ne preuveličava i s njom ne licitira, naglasio je premijer Ivica Račan.

Vlada je korisnike novčanih poticaja oslobodila obveze dokazivanja minimalnog prinosa za krušna žita, pivski ječam, uljarice, soju i šećernu repu.

Suglasila se da se korisnicima državnog zemljišta otpiše naknada za korištenje u dijelu koji pripada državi (25 posto) te pozvala županije i općine da učine isto.

Korisnicima kredita iz sredstava Ministarstva poljoprivrede odobrila je poček od jedne godine bez obračuna redovnih kamata, a poslovne je banke pozvala da povuku slične poteze. Hrvatske vode zadužene su da otpišu vodnu naknadu za 2003.

Ministarstvo poljoprivrede ima pak zadaću da kroz programe kreditiranja i model kapitalnih ulaganja prednost dade nabavi opreme za navodnjavanje, te za zaštitu od mraza i tuče.

O poreznim olakšicama za poljoprivrednike Vlada bi trebala razgovarati na idućoj sjednici, za tjedan dana.

Štete od suše otvorile su raspravu i o ostalim problemima domaće poljoprivrede.

Premijer Račan upozorio je na zapuštene vodne kanale, na mali broj osiguranih poljoprivrednika, na činjenicu da na komasaciji i melioraciji ništa nije napravljeno u posljednjih 12 do 15 godina, da se sporo mijenja struktura poljoprivrednih struktura, pa Hrvatskoj primjerice nedostaju voće i povrće.



Hina