Info servis

Slabiji euro potaknuo kupovine europskih dionica

Nešto niži tečaj eura u odnosu na američku valutu oraspoložio je danas ulagače na europskim burzama, jer je to smanjilo njihovu zabrinutost glede smanjivanja izvoznih zarada ponajprije europske kemijske i automobilske industrije.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,5 posto, dosegnuvši 4.019 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,6 posto, na 2.956 bodova.

Njemački proizvođači vozila Volkswagen i DaimlerChrysler, te kemijske kompanije BASF i Bayer danas su po skoku cijene dionica među najvećim pojedinačnim dobitnicama. Cijena dionica porasla im je u rasponu od 1,5 do tri posto.

Porasle su i cijene donedavno posustalog energetskog sektora, nakon što su njemački RWE te španjolska naftna kompanija Repsol objavili solidne poslovne rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje. No, sumnje u likvidnost švicarske inženjerske skupine ABB spustile su cijene njezinih dionica.

Neki stratezi, međutim, upozoravaju da je riječ o tek kratkotrajnoj korekciji tečaja eura te savjetuju ulagačima da prilagode novim realnostima svoje portfelje dionica. "Slabiji tečaj dolara je realnost. To pogoduje europskim cikličkim dionicama proizvođača robe široke potrošnje, budući jači euro dozvoljava i veće snižavanje kamatnih stopa. Snižavanje kamatnih stopa, naime, trebalo bi potaknuti posustali sektor proizvodnje potrošnih roba i podržati rast realnih plaća", objavila je ulagačka banka CSFB, ističući da bi njemački maloprodajni lanac Metro mogao imati koristi od zbivanja na deviznim tržištima.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks skočio 0,7 posto, na 8.244 boda.

Hina