Info servis

Smanjenje obveznih rezervi za poslovne banke u BiH

Stopa obveznih rezervi komercijalnih banaka kod Centralne banke Bosne i Hercegovine uskoro će biti smanjena s deset na pet posto, najavio je u ponedjeljak guverner CB BiH Peter Nicholl.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Nicholl je kazao kako će smanjenje stope obveznih rezervi banaka biti sastavnim dijelom novog paketa monetarnih mjera, koji stupa na snagu od 1. lipnja.

Tim je paketom mjera predviđeno i da komercijalne banke moraju izdvajati rezerve za sva raspoloživa sredstva, a ne samo za domaću valutu - konvertibilnu marku (KM) - kako je bio slučaj do sada.

Nicholl je odlučno opovrgnuo optužbe poslovnih banaka da će tako doći do poskupljenja kredita u BiH, odnosno povećanja kamatnih stopa. Kako je kazao, jedino je logično da krediti pojeftine, jer će poslovne banke od 1. lipnja od Centralne banke dobivati naknadu za položene depozite, što ranije nije bio slučaj.

Komentirajući kreditnu politiku u BiH, guverner Nicholl je upozorio kako je struktura odobrenih kredita u toj zemlji i dalje vrlo nepovoljna, jer se gotovo polovina odnosi na sredstva odobrena stanovništvu. Poslovne banke u BiH i dalje slabo prate potrebe poduzeća i razvitak gospodarstva, ne želeći se upuštati u rizike koje takva aktivnost nosi.

Hina