Info servis

Easyjet zabilježio gubitke

Diskontna zrakoplovna tvrtka Easyjet objavila je da je u prvoj polovici svoje financijske godine zabilježila gubitke zbog snižavanja cijena usluga i kasnog Uskrsa u ovoj godini.

Kako je objavljeno iz te aviokompanije, u šestomjesečnom razdoblju do kraja ožujka zabilježen je gubitak prije oporezivanja u visini 24 milijuna funti, u usporedbi s 8,3 milijuna funti dobiti ostvarene u istom razdoblju godine ranije.

Istodobno, broj putnika u zrakoplovima popeo se za 40 posto u usporedbi s prošlom godinom, na 9,3 milijuna, ali je prosječni prihod po putniku smanjen 10,7 posto, na 37,45 funti. Nakon oporezivanja, Easyjet je zabilježio gubitak od 48 milijuna funti. Usporedbe radi, u istom razdoblju 2002. zabilježena je dobit nakon oporezivanja od 1 milijun funti.

Easyjet je prošli mjesec upozorio da će njegovi polugodišnji rezultati biti pogođeni padom cijena avionskih karata i kasnim Uskrsom ove godine, zbog čega je to razdoblje dobrog poslovanja upalo u drugu polovicu poslovne godine te kompanije. Također, iz te je aviokompanije potvrđeno da će biti podijeljeno 50 otkaza među administrativnim osobljem.

Izvršni direktor Easyjeta, Ray Webster, ističe da je prerano za procjene financijskih rezultata za cijelu godinu, budući se još nekoliko mjeseci neće znati kakva će biti situacija tijekom ključnog ljetnog razdoblja. "Situacija na tržištu je teška, ali naklonjenost putovanjima unutar Europe i dalje je snažna i broj putnika koji koriste Easyjet nastavlja rasti", kazao je on.

Hina