Info servis

U ožujku aktivno 44,4 posto poslovnih subjekata

U Hrvatskoj je u ožujku ove godine bilo registrirano 201.786 poslovna subjekta, od čega je aktivno 89.572 ili 44,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer se radi o subjektima koji su dobrim dijelom usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom. Od 75.971 registriranih trgovačkih društava, aktivno je u ožujku bilo nešto više od 63,8 tisuće ili 84 posto.

No, od 86.116 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih svega 18,4 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti izbrisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 16 tisuća, postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 39.699 registriranih ustanova, tijela, udruga i organizacija aktivno je u ožujku bilo tek 9.902 ili 24,9 posto.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da više od tri četvrtine, kako registriranih tako i aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti. Na prvom je mjestu trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 41,4 posto i aktivnih 39,1 posto. Slijedi prerađivačka industrija s udjelom registriranih 9,7 posto i aktivnih 12,7 posto, potom poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge s udjelom registriranih od 10,5 posto i aktivnih od 14,3 posto te ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti kod kojih je dio registriranih 17,3 posto, a aktivnih 8,4 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 84,3 posto subjekata, dok je njih 1,3 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 2,4 posto subjekata, a u zadružnom je vlasništvu bilo svega 0,9 posto subjekata, a za 11,1 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija bitno manji i iznosi 21,5 posto.

Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba s udjelima 12,6 posto odnosno 11 posto. Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,3 posto), Istarska (7 posto) i Zagrebačka (6,2 posto), a isti je redoslijed ovih županija i kod broja fizičkih osoba.



Hina