Info servis

INA Grupa prošle godine ostvarila dobit 982 milijuna kuna, INA d.d. 854 milijuna

INA Grupa prošle je poslovnu godinu završila s neto dobiti od 982 milijuna kuna, a sama INA d.d. s neto dobiti od 854 milijuna kuna, izvijestili su čelnici Ine na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević jako dobrim je ocijenio prošlogodišnje poslovne rezultate. INA d.d. završila je 2002. s dobiti od 854 milijuna kuna, uspjela je zadržati svoju poziciju u regiji, pokrenula je investicije za modernizaciju rafinerija, te uspjela stvoriti dobre osnove za novi razvojni ciklus, kazao je Dragičević.

Čelnici Ine potvrdili su da bi tijekom ljeta neki potrošači plina mogli biti isključeni, a nekima će isporuka plina biti reducirana.

Kome će se isporuke smanjiti i tko će biti isključen u Ini ne mogu točno reći, ali ponajprije će se to odnositi na one koji imaju dugove za plin i neredovito ga plaćaju. Jedina tvrtka koja je obaviještena o tome je HEP, a moguće je da isključenja ili redukcija bude u kutinskoj Petrokemiji, ili drugim potrošačima, kažu u Ini.

INA problema u plinskom sektoru ima s distribiterima i potrošačima koji ne plaćaju plin, a plina nedostaje i zbog povećane potrošnje zbog čega su ispraženjena i skladišta.

Stoga su u Ini odobrili dodatnih 25 milijuna dolara za povećanje proizvodnje plina u Hrvatskoj, te velike potrošače pozvali da se tijekom ljetnih mjeseci preusmjere na druge energente.

Iz Ine obećavaju i da će na vrijeme obaviti svoj dio posla vezano za plinovod koji bi spojio plinska polja u sjevernom Jadranu s Pulom, ali i upozoravaju da bi do kašnjenja projekta plinifikacije Mala Gea moglo doći u dijelu koji radi Plinacro, odnosno u izgradnji plinovoda od Pule do Karlovca.

INA će do 1. siječnja 2005. dovesti plin sa sjevernog Jadrana do Pule, ali nažalost čini se da plinski spoj Pula-Karlovac neće biti gotov, čini se da bi mogao kasniti šest mjeseci do godinu dana, kazao je član Uprave Ine i izvršni direktor Naftaplina Željko Belošić.

Belošić ističe da su svi planovi u Ininoj osnovnoj djelatnosti, istraživanju i proizvodnji nafte i plina, ostvareni, te da je INA intenzivno prisutna u inozemstvu. U tijeku je 15 pregovora višeg nivoa u desetak zemalja, najviše na Bliskom istoku, INA će se pokušati vratiti u Libiju, a nada se da će ući i na područje Iraka, gdje je već prije radila i gdje je poznata, kazao je Belošić.

Hina