Info servis

Dobitnici priznanja HGK

Bilanca stanja i račun dobiti i gubitka osnovi su kriteriji Hrvatske gospodarske komore (HGK) u odabiru najbolje velike, srednje i male tvrtke u Hrvatskoj, odnosno tvrtke dobitnice nagrade za iznimne uspjehe u gospodarstvu 'Zlatna kuna'. Za odabir najbolje banke i osiguravajućeg društva osnovni je kriterij analiza financijskih izvješća i izračun osnovnih pokazatelja uspješnosti i sigurnosti poslovanja.

Nagrade 'Zlatna kuna' HGK svake godine dodjeljuje i za životno djelo zaslužnim pojedincima i grupama. Za 2001. ta je nagrada dodijeljena ing. Ivanu Celmiću, dugogodišnjem voditelju Instituta građevinarstva Hrvatske.

'Zlatnu kunu' za inovacije, pak, dobili su Dragutin Babić za višenamjenski stol za domaćinstvo i poslovne prostore, te Vlado Leko za antidijabetes čaj i kapsule, Hepatovit čaj i Kurkumin kapsule.

Za 2001. godinu nagradu 'Zlatna kuna' u kategoriji velikih tvrtki, odnosno onih koje imaju zaposleno više od 250 radnika, dobio je Kraš, za najbolju srednju tvrtku (50 do 249 zaposlenih) 'Zlatnu kunu' je dobila tvrtka Istragrafika iz Rovinja, dok je najboljom malom tvrtkom proglašen zagrebački Megatrend.

Izbor najuspješnije banke pao je na Raiffeisenbank Austriju, dok je za najbolje osiguravajuće društvo HGK odabrala Croatia osiguranje.

Osim Kraša, za naslov najbolje velike hrvatske tvrtke natjecali su se Elektro-kontakt, HT, Jamnica i VIPnet. U obrazloženju odabira, naglašava se da je Kraš višegodišnji vodeći hrvatski konditor, koji osim proizvodnje u Zagrebu, u svom vlasništvu ima i tvrtke-kćeri u Sloveniji, Bosni i Hercegovni, Slovačkoj, Češkoj i SRJ. Ta je tvrtka velikim dijelom orijentirana izvozu, a dva njena proizvoda nosioci su posebnih znakova HGK: Bajadera nosi oznaku 'Izvorno hrvatsko', a Griotta 'Hrvatska kvaliteta'.

Za nagradu najbolje srednje tvrtke 'natjecale' su se tvrtke Calligaris iz Ravne Gore, P.Z. Auto iz Velike Gorice, zagrebačka Unima i Wienerberger Ilovac iz Karlovca. Izabrana Istragrafika, koja je u sklopu koncerna Tvornice duhana Rovinj, vodeći je hrvatski proizvođač i izvoznik kartonske i papirne ambalaže te ujedno prva hrvatska grafička tvrtka koja posluje prema normi HRN EN ISO 9001.

Male tvrtke, što podrazumijeva da imaju zaposleno najviše 49 djelatnika, u konkurenciji za 'Zlatnu kunu' za 2001. bile su Agan Inženjering iz Omiša, McCann-Erickson Croatia, Meggle Adria iz Matulja, Mobis electronic te zagrebački Megatrend, koji je i dobio nagradu. Riječ je o tvrtki za proizvodnju, održavanje i trgovinu u informatičkoj djelatnosti, odnosno distribucija proizvoda vodećih svjetskih proizvođača, poput IBM-a, Compaqa, Xeroxa itd.

Drugu godinu za redom najboljom hrvatskom bankom HGK je proglasila Raiffeisenbank Austriju (RBA), dok su nominirane bile HVB Bank Croatia, Hypo-Alpe-Adria Bank, Privredna banka Zagreb te Riječka banka. RBA je, ističe se u objašnjenju nagrade, u 2001. zabilježila porast aktive od 92 posto, na 9,6 milijardi kuna, povećanje plasmana komitentima za 107 posto, te porast dobiti prije oporezivanja od 83 posto. Rast štednje građana iznosio je istodobno čak 192 posto na čak 298 milijuna eura.

Ove je godine prvi put Hrvatska gospodarska komora dodijelila i 'Zlatnu kunu' za najbolje hrvatsko osiguravajuće društvo, a u konkurenciji Addende, Euroherca i Jadranskog osiguranja te Grawe Hrvatske, nagradu je dobilo Croatia osiguranje. Taj osiguravatelj, naime, zauzima 52 posto udjela u ukupnoj premiji na hrvatskom tržištu osiguranja, a prošle je godine, procjenjuje se, ostvario dobit od 75 milijuna kuna, što predstavlja značajan porast u odnosu na 2000. Također, Croatia osiguranje uključilo se i u mirovinsku reformu, osnivanjem društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom u suradnji sa PBZ-om, a u pripremi je i osnivanje dobrovoljnog mirovinskog društva, dobrovoljnih fondova te mirovinskog osiguravajućeg društva.

Hina