Info servis

Ministar Crkvenac na godišnjoj skupštini EBRD-a u Taškentu

Zahvaljujući postignutim gospodarskim rezultatima, Hrvatska ima razloga vjerovati da će 2007. postati članicom Europske unije. No, i sada je, kao jedna od naprednijih zemalja i članica Svjetske trgovinske organizacije i CEFTA-e, otvorena prema zainteresiranim gospodarskim partnerima, izjavio je danas ministar financija dr. Mato Crkvenac u svom govoru na Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se održava u Taškentu u Uzbekistanu.

Crkvenac je tom prigodom posebno istaknuo ulogu Europske banke za obnovu i razvoj koja je u Hrvatskoj od 1993. do danas angažirala više od milijardu eura. Naglasio je kako je osim samog iznosa posebno važno i to što je više od 60 posto sredstva angažirano u privatnom sektoru.

Ministar Crkvenac je također napomenuo kako Hrvatska odlično surađuje i s drugim europskim financijskim institucijama, kao što je npr. Europska investicijska banka te Razvojna banka Vijeća Europe, te da vjeruje kako će sve veće povjerenje financijskog tržišta pomoći da i dalje jača svoje pozicije u gospodarskom razvoju u regiji i time privlači još više ulagača.

Hrvatski ministar financija posebno je naglasio ulogu EBRD-a u procesima privatizacije, kao i njenu ulogu u razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Govoreći pred plenarnim sastankom odbora guvernera EBRD-a, ministar Crkvenac je ponovio kako bi Hrvatska bila iznimno počašćena kad bi se EBRD odlučila Godišnju skupštinu 2005. godine održati u Zagrebu, o čemu je već razgovarao s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierrom.

Hrvatsko je izaslanstvo, izvijestila je iz Taškenta glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Marđetko Kurečić, održalo za zainteresirane ulagače i druge poslovne ljude prezentaciju gospodarskih mogućnosti Hrvatske te prednosti koje pruža poslovanje u i sa Hrvatskom.

Hina