Info servis

Agrokor u 2002. ostvario rekordne prihode od 6,7 milijardi kuna

Koncern Agrokor poslovnu je 2002. godinu završio s neto dobiti od 101 milijun kuna, što je 2,9 posto više nego u godini ranije, a ukupni su prihodi dosegnuli rekordnih 6,7 milijardi kuna, što je porast od 40,4 posto u odnosu na 2001. godinu.

Poslovna 2002. za Agrokor koncern bit će zabilježena kao najuspješnija godina u povijesti Koncerna, a sa ostvarenim rekordnim prihodom Agrokor je definitivno postao najveća privatna kompanija u zemlji, kazala je izvršna potpredsjednica za strateške poslove grupe i marketing Ljerka Puljić na današnjoj konferenciji za novinare.

Za ovu se godinu predviđa daljnji rast prihoda koji bi prema procjenama trebali dosegnuti devet milijardi kuna, te porast neto dobiti od 57,4 posto, na 159 milijuna kuna. U koncernu i nadalje planiraju širiti svoje poslovanje kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima, između ostaloga i akvizicijama.

U prošloj je godini nastavljeno i intenzivno investiranje pa su tako ukupne investicije iznosile 529 milijuna kuna, što je 67,9 posto više nego u 2001. godini. Također, zabilježen je rast prodaje od 41,5 posto te porast izvoza za 47,8 posto.

Agrokor grupa Hrana ostvarila je porast prihoda od osam posto u odnosu na 2001. godinu, a taj porast rezultat je prvenstveno organskog rasta.

Iako je lani bilo značajnih investicija u proizvodne kapacitete, njihovi puni efekti mogu se očekivati tek u ovoj godini, rečeno je. Tako je u drugoj polovici prošle godine na tržište uvedena nova marka izvorske vode Jana proizvedena u potpuno novom pogonu, a vrijednost ukupne "greenfield" investicije je 200 milijuna kuna.

Najjači doprinos ukupnom rastu prihoda grupe, istaknuto je, dao je rekordan rast strateške poslovne grupe maloprodaja od 58 posto, koji s ukupnim prihodom od četiri milijarde kuna dostiže udjel od 22 posto na tržištu maloprodaje hrane. Takav rast rezultat je ostvarenja strateškog cilja Konzuma - pokrivanja maloprodajnom mrežom čitavog područja zemlje te višegodišnjeg restrukturiranja postojeće mreže i stvarnog organskog rasta. U prošloj je godini maloprodajna mreža proširena na područje Dalmacije i Slavonije gdje je najznačajnija bila Agrokorova investicija u kupnju maloprodajnog lanca Alastor. Također, značajna su ulaganja bila i u distributivnu mrežu mineralne vode u Bosnu i Hercegovinu, što je rezultiralo 30 postotnim povećanjem prodaje na tom tržištu.

Na pitanje hoće li Diona Nova koju su osnovali Vindija, Kraš, Lura, Podravka i Gavrilović ugroziti poziciju Konzuma Puljić je rekla da neće.

Upitana, pak, za komentar pisanja jednog tjednika o navodnim prijetnjama srpske mafije vlasniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću zbog širenja poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori, Ljerka Puljić je kazala, da po njezinim saznanjima, nikakvih ucjena niti prijetnji nije bilo ni prije kupnje tvrtke u Srbiji, kao ni sada. Riječ je o potpuno neistinitom i nekorektnom pisanju, koje, smatra potpredsjednica Agrokora, može nanijeti štete tvrtki i njezinom poslovanju. Puljić smatra nekorektnim i što nitko nije kontaktirao Agrokor pri pisanju takva teksta.

Hina