Info servis

Financijske institucije planiraju selidbu u jeftinija odredišta

Najvećih 100 svjetskih tvrtki za financijske usluge planira u idućih pet godina preseliti u inozemstvo poslovne aktivnosti ukupno vrijedne oko 356 milijardi američkih dolara, stoji u izviješću objavljenom u singapurskom listu The Business Times.

Od 27 najvećih institucija koje su sudjelovale u istraživanju koje je proveo Deloitte Research, njih gotovo polovina planira svoje poslovanje preseliti u Indiju. Gradovi poput Chennaia i Hyderabada već su se pokazali kao popularno inozemno odredište, obzirom na veliku ponudu skromno plaćenih informatičko-tehnoloških profesionalaca. Privlačne su i Irska i Južnoafrička Republika, a popularnost raste i Kini, Maleziji i Australiji.

Po tome ispitivanju, selidba poslovnih aktivnosti srezat će troškove za gotovo 1,4 milijardu američkih dolara po banci do 2008.

"Vrlo se rijetko u poslovnom ciklusu ili 15-godišnjoj generaciji pruži prilika za smanjenje troškova za 15 do 30 posto", kazao je Gerrit Anderson, dužnosnik Deloitte Consulting u Singapuru, koji je to nazvao jedinstvenom prilikom za te institucije da srežu velik dio svojih troškova.

Istraživanje je, međutim, objavljeno uz upozorenje: "Naša istraživanja pokazuju da one financijske institucije koje su se prebrzo preselile u inozemstvo nisu uspješne", upozorava se u tome izviješću.

Hina