Info servis

Euro na četverogodišnjim najvišim razinama prema jenu i dolaru

Euro je danas na deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u posljednje četiri godine prema japanskom jenu i testirao najvišu četverogodišnju razinu u odnosu na dolar, no njegov je rast ograničen objavom neočekivano slabog Ifo indeksa poslovne optimističnosti u Njemačkoj.

Nakon što je tijekom jutra testirao najvišu razinu prema dolaru u posljednje četiri godine od 1,1084 dolara, nakratko dosegavši 1,1078 dolara, euro je nešto oslabio pa trenutno stoji 1,1015 dolara. Najveću četverogodišnju razinu zabilježio je danas prema jenu - 132,97 jena, nakon čega se spustio na 132,57 jena.

I dok se tijekom ranojutarnjeg trgovanja euro držao snažno prema najznačajnijim svjetskim valutama, takav je trend promijenjen nakon što je njemački Ifo institut objavio neočekivan oštar pad indeksa poslovne optimističnosti u najvećem europskom gospodarstvu. Taj indeks, koji se inače smatra najznačajnijim pokazateljem stanja u Njemačkoj, u travnju je pao ispod najpesimističnijih očekivanja, na 86,6 indeksnih bodova. "Ifo indeks nas je iznenadio, no tržišta trenutno ne traže razloge za prodaju eura", kazao je valutni menadžer pri Bank of Tokyo Mitsubishi u Londonu.

Osim dolara, i japanska je valuta također pogođena tako da se držala tek nešto iznad 120 jena za dolar. Najveći je razlog tomu današnji pad službenog indeksa Tokijske burze Nikkeija za 1,2 posto, na novu najnižu razinu u posljednjih 20 godina. Pored toga jen pritišću i druge brige poput SARS-a i njegovih posljedica na gospodarstvo te napetosti na Korejskom poluotoku.

Tržišta nestrpljivo iščekuju još niz američkih gospodarskih pokazatelja, među kojima ponajviše ona o povjerenju potrošača i novim radnim mjestima u SAD-u, kao i ovotjedni govor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pred američkim Kongresom.

Hina