Info servis

Ograničeni rast cijena na europskim burzama

Rast cijena dionica osiguravatelja i automobilskih kompanija danas je na europskim burzama povisio burzovne indekse, no njihov snažniji rast ograničavaju loše vijesti iz nizozemske ABN Amro banke.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,43 posto, na 3.886 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,8 posto, na 2.859 bodova.

Vijesti iz korporacija u žiži su interesa, zbog čega tržište nije reagiralo negativno na pad poslovne optimističnosti u Njemačkoj u travnju. "Tržište ne zabrinjavaju brojke Ifo instituta, što predstavlja dobar znak, jer normalno bi tržište reagiralo prodajom dionica", kazao je trgovac dionicama iz Merck Finck banke u Muenchenu, Udo Becker. Analitičari kažu da će pad njemačke poslovne optimističnosti biti još jedan znak Europskoj središnjoj banci (ECB) da snizi kamatne stope, a većina ih se kladi da će se to dogoditi već u lipnju.

Najava najvećeg europskog osiguravatelja Allianza da traži kupca za 98 posto od 4,4 milijarde eura dionica koje namjerava emitirati kako bi pokrio potrebe za gotovinom, podigla je cijene njegovih dionica za 2,2 posto. Ojačale su i dionice proizvođača vozila, na čelu s DaimlerChryslerom, jer tržište očekuje porast prodaje vozila nakon završetka iračkog rata.

Negativne vijesti danas stižu iz nizozemske ABN Amro banke, čije su se dionice spustile za 1,6 posto, nakon što banka nije objavila procjene svog poslovanja do kraja godine.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 1,2 posto, na 7.607 bodova.

Hina