Info servis

INA: ogorčenost javnim pozivom za privatizaciju Beopetrola

Iz hrvatske naftne kompanije INA danas su izrazili ogorčenost odlukom Agencije Vlade Srbije za privatizaciju i objavljivanjem javnog poziva za privatizaciju Beopetrola, te najavili da će i dalje poduzimati sva zakonska i pravna sredstva za povrata svoje imovine u Srbiji, koja je Ini nezakonito oduzeta krajem 1990. godine.

"Duboko smo ogorčeni odlukom Agencije za privatizaciju Srbije, tim više što su proteklih godina stizali ohrabrujući signali da će se to pitanje riješiti temeljem pravnih činjenica", navodi se u priopćenju Inine Službe za informiranje i odnose s javnošću.

Agencija Vlade Srbije za privatizaciju jučer je objavila javni poziv za privatizaciju većinskog paketa dionica Beopetrola.

INA u svom priopćenju podsjeća da INA nema faktičku vlast na svojoj imovini u Srbiji od 7. prosinca 1990. kada je nezakonito osnovana tvrtka "Društveno poduzeće za promet naftnih derivata INA Beograd" (DP INA BEOGRAD sa p.o. Beograd). Toj su tvrtki 1991. pripojene "NEONAFTA", d.o.o. i "BEONA", d.o.o.

Odlukom Radničkog savjeta od 10. travnja 1992. DP INA BEOGRAD promijenila je naziv i sjedište, tako da od tada Ininu imovinu drži tvrtka pod novim nazivom: "Društveno preduzeće za promet naftnih derivata "Beopetrol" sa p.o.

Godine 1997., nakon odluke Skupštine DP Beopetrola o transformaciji društvenog poduzeća u akcionarsko društvo i donošenje novog Statuta, ista tvrtka posluje kao dioničko društvo, sada pod, opet, novim nazivom - "Preduzeće za promet naftnih derivata "Beopetrol", akcionarsko društvo Beograd.

"Vidljivo je da je imovina INE nezakonito oduzeta 7. prosinca 1990. bila podložna promjenama naziva tvrtke, no uvijek se radilo o istoj pravnoj osobi", ističu iz Ine.

Podsjećaju da se INA pravodobno žalila na rješenje od 7. prosinca 1990., pobijajući organiziranje nove tvrtke na Ininom vlasništvu, no, tamošnji je Viši privredni sud žalbu odbio, a o sudbini Ininog zahtjeva za zaštitu zakonitosti, upućenom tadašnjem javnom tužitelju Republike Srbije, u Ini nikada nisu dobili povratnu informaciju. "Ako svemu tome dodamo činjenicu da je osnova za oduzimanje Inine imovine u Srbiji bio referendum radnika, svaki ozbiljni komentar je suvišan", ističu iz Ine.

Imovinu Ine u Srbiji čine 194 benzinske postaje (28 na Kosovu), više skladišta, poslovnih prostora i ostalih ulaganja u dugotrajnu imovinu (transport, bunker-stanice, stanovi itd.).

Iz Ine ističu da su o nezakonitom prisvajanju svoje imovine do sada nebrojeno puta obavještavali domaću i inozemnu javnost, poslovne partnere i tvrtke koje su iskazivale ili će sada iskazati interes za kupnju "Beopetrola", a poglavito nadležne organe dviju država.

"Ostajemo pri našim stavovima da polažemo pravo na našu imovinu, što znači da ćemo i dalje poduzimati sva zakonska i pravna sredstva za povrat naše imovine kod nadležnih organa u Republici Srbiji, te kod svih međunarodnih ustanova, kojima je povjereno pravo zaštite imovine i materijalnih prava pojedinaca i pravnih osoba. Očekujemo da će se našim opetovanim stavovima priključiti i nadležni organi Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju Inine Službe za informiranje i odnose s javnošću.

Hina