Info servis

Poljska potpisala najvrjedniji ugovor u vojnoj industriji od 1989.

Poljska je danas potpisala ugovor o kupnji 48 američkih F-16 borbenih zrakoplova za 3,5 milijardi američkih dolara, što predstavlja najvrjedniji ugovor s vojnom industrijom jedne zemlje iz bivšeg Sovjetskog bloka od kraja Hladnoga rata.

Poljska vlada najavila je još u prosincu lani da je između tri ponude, od kojih su dvije bile od europskih proizvođača, izabrala treću, onu koju je poduprla američka vlada. Dosad su se vodili pregovori o tzv. ulaganjima koja bi nadoknadila vrijednost tog ugovora.

Uz kupovinu zrakoplova od američke kompanije Lockheed Martin Corp., poljski i američki dužnosnici zaključili su i sporazum o transferu američke tehnologije, poslovne ugovore s poljskim proizvođačima i investiciju u tu zemlju, što uvelike premašuje vrijednost spomenutog ugovora o nabavi zrakoplova.

Poljske tvornice će tako raditi motore i dijelove motora za Lockheed Martin i Pratt&Whitney. Također, američke kompanije će modernizirati najveću poljsku rafineriju nafte, u Gdanjsku, te će surađivati s poljskim proizvođačima lijekova.

Poljski čelnici se nadaju da će ti sporazumi potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast, koji je lani iznosio svega jedan posto. Poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski na današnjoj svečanosti potpisivanja tog ugovora u Deblinu, ocijenio je da je riječ o "ugovoru stoljeća".



Hina